Milioane de cubanezi au ieşit pe străzi miercuri în semn de protest faţă de noile sancţiuni impuse de administraţia Trump şi faţă de eforturile SUA de a înlătura de la putere guvernul socialist al Venezuelei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncitorilor, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Vom oferi un răspuns ferm, puternic şi revoluţionar către comunicatele pline de ameninţări, provocări şi minciuni ale imperiului Yankee”, a scris pe Twitter preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel.
 
Marşurile anuale din ţara comunistă care marchează Ziua Internaţională a Muncitorilor au reprezentat prima ocazie de a protesta public faţă de ofensiva americană împotriva socialismului din regiune. Aceasta a implicat noi sancţiuni împotriva Venezuelei şi Cubei.
 
„Denunţăm manevrele care au ca scop destabilizarea stângii şi guvernelor progresiste, mai ales în Venezuela şi Nicaragua”, se arată într-un comunicat citit la începutul marşului din Havana.
 
„Ei fac tot ce pot prin canalele diplomatice pentru a susţine dialogul în Venezuela şi cu siguranţă încă au influenţă în Africa şi alte ţări aflate în curs de dezvoltare”, a afirmat un ambasador european cu privire la guvernul cubanez.
 
„Cu siguranţă se folosesc de situaţia pentru a-şi întări susţinerea politică acasă şi să obţină un suport în afara ţării acolo unde pot. Mai multe nu pot face”, a adăugat el.
 
Marţi, Trump a ameninţat cu „un embargo complet” şi noi sancţiuni dacă trupele cubaneze vor continua să îl susţină pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. John Bolton, consilierul pe securitate naţională al Casei Albe, a afirmat că peste 20.000 de soldaţi cubanezi sunt prezenţi în Venezuela, lucru negat de Cuba.
 
„Bolton este un mincinos patologic care îl dezinformează pe preşedintele Trump. Nu există trupe cubaneze în Venezuela sau cubanezi care să participe la operaţiuni militare”, a declarat Bruno Rodriguez, ministrul de Externe al Cubei marţi.
 
Cu toate că marşurile din Cuba au fost organizate de guvern, cu siguranţă cubanezii se află în şoc din cauza deteriorării bruşte a relaţiilor cu SUA din ultimele luni. De asemenea, ei văd în Venezuela un aliat apropiat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.