Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că în urma acuzaţiei de blocare a unor acte normative, în CEx s-a votat demiterea ministrului Justiţiei Tudorel Toader. "Sper să fie dublată şi de demisie", a spus premierul. Propunerea de înlocuitor e Eugen Nicolicea. De asemenea, a anunţat înlocuirea titularilor de la Ministerul Fondurilor Europene şi de la cel al Românilor de pretutindeni, Rovana Plumb şi Natalia Intotero - candidaţi la europarlamentare - cu Oana Florea şi Liviu Brăiloiu. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după şedinţa CEX, că premierul Viorica Dăncilă nu a fost de acord cu restructurarea, sperând să se rezolve repede remanierea guvernamentală. El a mai precizat că noul ministru al Justiţiei trebuie să rezolve blocajele privind avizarea sau iniţierea unor acte normative care ţin de aplicarea programului de guvernare. Ministrul Tudorel Toader se află în Senat, unde urma să fie dezbătută moţiunea simplă pe justiţie. Aceasta a fost amânat pentru a patra oară, iar Toader discută cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Dragnea a fost întrebat dacă există un plan II dacă iohannis respinge remanierea.

 
"Dacă va intra iar în jocul ăsta neconstituţional, ne vom întâlni din nou în coaliţie şi vom lua o decizie", a precizat Dragnea, care a precizat că, în ceea ce priveşte soluţia remanierii guvernamentale, acesta va fi decisă în funcţie de reacţia preşedintelui.
Solicitat să precizeze de ce nu a fost premierul de acord cu restructurarea, Dragnea a răspuns: "Doamna  prim-ministru a spus că ar vrea şi speră să se rezolve într-o zi-două, să-i trimită preşedntelui propunerile şi până vineri să se depună jurământul".
În ceea ace priveşte timpul acordat preşedintelui, Liviu Dragnea a declaarat: "Eu îi acord timp lui Iohannis până la alegerile prezidenţiale. Atât".
Liderul PSD  a precizat că viitorul titular de la justiţie nu mai are sarcini de la partid în legătură cu OUG pe Justiţie, întrucât a început procedura în Parlament.
 
"Noul minisrul al Justiţiei, dacă va fi numit de către preşedintele Klaus Iohannis, în primul rând trebuie să rezolve blocajele din Ministerul Justiţiei cu privire la avizarea sau iniţierea unor acte normative care ţin de aplicarea programului de guvernare. Că aceste blocaje au fost din cauza domnului Toader sau nu, nu avem de unde să ştim, important este că acrsta este primul lucru care i s-a cerut domnului Nicolicea. Şi în al doilea rând să facă ce face orice ministru al Justiţiei, să se ocupe de starea buă a Justiţiei din Roânia", a declarat liderul social-democrat.
 
Dragnea a mai spus că, „personal” în respectă şi l-a sprijinit pe Tudorel Toader în cei doi ani de mandat ai acestuia.
„S-a acumulat foarte multă nemulţumire din două motive şi anume nemulţumirile şi supărările miniştrilor că se tot întârzia avizarea la Ministerul Justiţiei şi doamna prim-ministru a fost nevoită de multe ori să intervină şi a doua faptul că s-a discutat, a discutat foarte mult domnul ministru despre eventualiatea iniţierii unor ordonanţe de urgenţă fără să facă nimic, lungind această discuţie despre aceste teme trei, patru luni de zile. Astea au fost nemulţumirile, a fost o decizie politică şi suntem astăzi aici”, a precizat Liviu Dragnea.
El a spus că nu i-a cerut demisia lui Tudorel Toader în cadrul discuţiei pe care a avut-o cu acesta marţi.

UPDATE - Dăncilă a anunţat şi că Oana Florea o va înlocui pe Rovana Plumb la Ministerul Fondurilor Europene.

De asemenea, Liviu Brăiloiu o va înlocui pe Natalia Intotero la Ministerul pentru românii de pretuttindeni.

Intotero şi Plumb candidează la europarlamentare.

Premierul Viorica Dăncilă  a spus că „s-a votat şi s-a acceptat demisia domnului Tudorel Toader”. Întrebată dacă este vorba despre o demisie sau despre o demitere Dăncilă a spus că CEX a votat demiterea, adăugînd: "Eu sper să fie dublată şi de demisie”. 
Prim-ministrul a spus că va avea o discuţie cu ministrul Justiţiei şi că „în mod normal dânsul ar trebui să-şi dea demisia”. 
 
Aceasta a precizat că în cursul zilei de miercuri va lua legătura cu Tudorel Toader pentru a discuta pe tema deciziei CEx al PSD.
 
„O să discut cu domnul Tudorel Toader şi o să-mi spună dumnealui" a sus Dăncilă, referindu-se la faptul că în spaţiul public, ministrul Justişiei a afirmat în repetate rânduri că va pleca din fruntea ministerului atunci când în  Monitorul Oficial va fi publicat numele noului ministru.
Întrebată unde a greşit Tudorel Toader, Viorica Dăncilă a spus că acesta „a greşit atunci când a spus că va face anumite lucruri şi nu le-a finalizat”. 
Întrebată cu privire la cele două ordonanţe de urgenţă anunţate de Toader, Dăncilă a spus că nu le-a avut niciodată pe masa de lucru şi că va cere viitorului ministru „să pună în aplicare progamul de guvernare.
Solicitată să precizeze dacă cele două ordonanţe de urgenţă sunt prevăzute în programul de guvernare, Dăncilă a spus: „Cred că nu aţi văzut un program de guvernare în care să fie scrisă fiecare ordonanţă de urgenţă, deci nu-mi cereţi să răspund la ceva care nu a existat până acum şi nu există. În programul de guvernare se spune că vom face dreptate până la capăt, asta înseamnă că vom înlătura nedreptăţile care au fost făcute”.
Ea a spus că speră ca preşedintele să accepte nominalizările pentru noii miniştri şi că Iohannis „trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să înţeleagă că este o decizie politică, este decizia primului ministru şi că trebuie să existe o colaborare şi trebui să accepte aceste nominalizări”.
 

UPDATE - Lider PSD, după decizia de demitere a lui Toader: Aşa cum se profilează lucrurile”, va fi vorba despre „ò restructurare”, nu de o remaniere; ”în virtutea bunelor practici”, preşedintele Iohannis va pune toate piedicile de care e capabil

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a afirmat, la finalul şedinţei CEx al partidului, că, aşa cum se profilează lucrurile”, va fi vorba despre „ò restructurare”`şi nu de o remaniere guvernamentală, el adăugând că se aşteaptă ca, ”în virtutea bunelor practici”, preşedintele Iohannis să „pună toate piedicile de care este capabil la această remaniere sau restructurare”.

Întrebat ce părere are despre scenariul potrivit căruia PSD ar dori ca preşedintele să respingă propunerile, astfel încât să fie numit un ministru interimar la Justiţie  care să susţină ordonanţele de urgenţă dorite de liderii partidului, Buzatu a spus: „poate că da, aveţi dreptate, dar majoritatea a votat pentru o soluţie pe care am încercat eu să o explic în prezenţa domniilor voastre”
 
El a precizat că propunerea ca Eugen Nicolicea să fie ministru al Justiţiei  a fost votată de către conducerea social-democrată.
 
Întrebat dacă alegerea lui Nicolicea i se pare una bună, liderul PSD Vaslui a răspuns: „nu e vorba dacă mi se pare mie bună, este vorba de un vot majoritar care a fost dat pentru această propunere şi, evident, eu trebuie să respect acest vot”.

UPDATE - Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis miercuri să-i retragă sprijinul politic ministrului Justiţiei Tudorel Toader, care ar urma să fie înlocuit de Eugen Nicolicea.

Deciziile au fost luate prin votul membrilor CEx.

Premierul Viorica Dăncilă urmează să trimită preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare simultan cu cea de numire a lui Nicolicea.

De asemenea, vor fi trimise preşedintelui şi cererile de revocare a miniştrilor pentru Românii de pretutindeni şi pentru Fonduri Europene, Natalia Intotero şi Rovana Plumb, candidaţi la europarlamentare.

CITEȘTE ȘI Tudorel Toader: Nu este timp pentru a răspunde tuturor dezinformărilor!
CITEȘTE ȘI Tăriceanu, despre criticile la adresa lui Tudorel Toader: Întotdeauna dacă vrei să-i găseşti unuia bube în cap, îi poţi găsi

UPDATE: La sosirea la şedinţa CEx, premierul a spus că deciziile se vor lua în Comitetul Executiv.

„Suntem Guvern politic, vom decide în CEx. Sunt preşedinte executiv al PSD, e normal să discut cu colegii mei”, a declarat Dăncilă.

Întrebat de ce nu a fost chemat ministrul Justiţiei la acest CEx, Liviu Dragnea a replicat: „Doar membrii PSD”.

Întrebat de asemenea dacă a încercat să-l convingă pe Toader să-şi dea demisia, liderul PSD a răspuns: „Eu nu fac aşa ceva”.

Liviu Dragnea nu a făcut alte declaraţii.

Înaintea şedinţei, cei mai mulţi membri ai CEx care au fost întrebaţi de jurnalişti au spus că îşi vor exprima opiniile în cadrul şedinţei.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că va fi o „discuţie foarte serioasă” şi a susţinut că trebuia dată OUG pentru modificarea articolelor din Condul penal declarate neconstituţionale.

Paul Stănescu a declarat că „politica penală a unui Guvern o face majoritatea parlamentară, iar ministrul şi Guvernul pun în aplicare”.

El a evitat să spună dacă Toader ar trebui remaniat: „Nu contează opinia mea, contează opinia majorităţii PSD-ALDE. Nu comentez subiectul Toader”.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus că Tudorel Toader este „un profesionist bun, cu prestigiu ridicat în lumea universitară”.

„Chiar dacă activitatea domniei sale nu a fost tot timpul cea dorită de colegii noştri, eu cred că merită o notă bună”, a mai spus Buzatu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus doar că Tudorel Toader este „un profesionist”.

Lia Olguţa Vasilescu a susţinut că e oportună o restructurare a Guvernului.

Întrebată dacă Tudorel Toader ar trebui să plece din Guvern, ea a răspuns: „Din punctul meu de vedere, da. Eu m-am exprimat public”.
Liderii PSD urmează să decidă asupra remanierii Rovanei Plumb şi a Nataliei Intotero, care candidează la alegerile parlamentare. Însă principala miză a şedinţei este legată de soarta lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiţiei, criticat în ultima perioadă de tot mai multe voci din partid şi chiar de Liviu Dragnea.

”Am avut un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, am şi acum, dar a greşit foarte mult. Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, într-o perioadă destul de agitată exact din motivele astea false, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi şi nu poţi să enunţi ceva după care să te joci cu enunţul, mai ales că sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare supărare. Nu are nimeni ceva cu domnul Toader personal, ba dimpotrivă, îi respect pregătirea. Nu discut altceva. Asta este marea supărare şi nu are rost să o ascund.  Am spus-o şi dumnealui, am spus-o foarte cinstit şi fără patimă, fără ceartă”, a declarat, săptămâna trecută, la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Întrebat dacă doar ministrul Justiţiei este vinovat pentru lipsa ordonanţelor, având în vedere că ele sunt adoptate de Guvern, Dragnea a spus: ”Nu am de unde să ştiu. Eu ce ştiu este că doamna prim-ministru a zis că le adoptă, că adopte ce-i trimite ministrul Justiţiei. Asta ştiu eu. Alte speculaţii nu pot să fac”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Parlament, că mâine va fi ministru şi că va ţine cont de ceea ce scrie în Monitorul Oficial, iar răspunzând întrebărilor jurnaliştilor a spus că „şi de ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare”.

„Mâine voi fi ministru. Voi fi ministru până când în Monitorul Oficial apare un nou ministru. Voi ţine cont de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial. Eu plec de la minister când văd în Monitorul Oficial că X e ministru”, a declarat Toader.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, ministrul Justiţiei a precizat: „Şi de ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare, deci reperul fix, obiectiv şi juridic este Monitorul Oficial”.

Tudorel Toader a mai făcut astfel de declaraţii în ultima perioadă, dând de înţeles că nu va demisiona, ci va aştapta să fie demis.

În mai multe rânduri, Liviu Dragnea a spus că remanierea este atributul premierului, însă Viorica Dăncilă a susţinut că aşteaptă decizia partidului.

În acest condiţii, liderii PSD au lansat varianta ridicării sprijinului politic pentru Tudorel Toader, ceea ce ar trebui să determine eliberarea din funcţie a acestuia de către premier.
Tot astăzi, în Senat va fi dezbătută moţiunea simplă a opoziţiei împotriva lui Toader, amânată deja de trei ori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.