Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a afişat alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu - aflat în plină campanie electorală în vederea relaegerii -, şi-au reînnoit angajmentul de a lupta împreună împotriva ”actelor de agresiune” ale Iranului şi au reiterat o declaraţie de prietenie apăsată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să o lărgim, iar Statele Unite şi Israelul cooperează în strânsă cooperare pentru a respinge actele de agresiune iraniene în regiune şi în lume”, a subliniat Netanyahu.

Mike Pompeo a subliniat, la rândul său, necesitatea ”opririi jafului regional comis de Iran”, care ”caută distrugerea şi aneantizarea absolute ale Israelului”.

”Cu o asemenea ameninţare, care este o realitate cotidiană în viaţa israeliană, noi ne menţinem angajamentul fără egal în favoarea securotăţii Israelului şi vă susţinem formal dreptul de a vă apăra”, a insistat el.

Lupta contra Iranului şiit este prioritatea Statelor Unite în orientul Mijlociu şi firul roşu al acestui nou turneu, în care secretarul de Stat a fost în Kuwait, unde a pledat în favoarea încheierii crizei de la Golful Persic între Qatar şi Arabia Saudită, în vederea consolidării alianţei antiiraniene.

El vizitează apoi Libanul, unde din Guvernul premierului Saad Hariri, alt aliat la Washingtonului, fac parte miniştri din cadrul mişcării şiite Hezbollah, condiderată de americani drept organizaţie ”teroristă” şi o anexă a Teheranului.

În afară de dosarul iranian, Pompeo şi Netanyahu şi-au afişat puternica apropiere între Guvernele lor.

”israelul nu are alt prieten mai mare ca Statele Unite”, a dat asigurări şeful diplomaţiei americane. ”Poporul israelian poate avea certitudinea că preşedintele Trump va păstra aceste legături strânse”.

În pofida apropierii alegerilor legislative israeliene de la 9 aprilie şi ciudatului moment al vizitei americane, şeful Guvernului - angajat într-o campanie incertă cu scopul de a rămâne la putere - a savurat omagiul celui mai apropiat aliat al său.

”Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, preşedintelui Trump, pentru tot ceea ce faceţi pentru a susţine acest parteneriat”, a declarat el în faţa camerelor de luat imagini.

”Alianţa noastră nu a fost niociodată atât de puternică precum în ultimii ani” şi ”putem s-o consolidăm şi mai mult”, a adăugat el, exprimându-şi satisfacţia faţă de vizita, prevăzută săptămâna viitoare la Washington, la locatarul Casei Albe, anunţată oportun miercuri.

Israelul este una dintre ţările în care miliardarul republican - criticat dur în ţările aliate Statelor Unite, pe care îi place să le busculeze - este cel mai popular în lume.

ANTISEMITISM

Mike Pompeo i-a atacat abia voalat pe democraţii americani pe tema antisemitismului, în urma unor declaraţii controversate ale unei alese democrate referitoare la susţinerea Israelului de căytre Statele Unite.

”Toate naţiunile, mai ales în Occident, trebuie să denunţe puternic” ”valul sumbru de antisemitism care urcă în Europa şi în Statele Unite”, a declarat el alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

”Din nefericire, în Statele Unite am auzit declaraţii antisemite până în rândul unor mari aliaţi din capitala noastră”, a spus el, referindu-se la o polemică în Partidul Democrat.

O democrată, Ilhan Omar, singura aleasă în Congres care poartă vălul islamic; a denunţat la sfârşitul lui februarie faptul că anumite grupuri de lobby exercită presiuni în vederea ”jurării credinţă unei ţări străine”, referindu-se la organizaţia AIPAC.

Netanyahu şi Pompeo urmează să se exprime amândoi, săptămâna viitoare, la Washington, la această mare adunare anuală a puternicului grup de lobby proisraelian din Statele Unite.

Numeroase voci s-au ridicat imediat să denunţe aceste declaraţii, care amintesc, consideră aceşti critici, stereotipul presupusei ”duble loialităţi” a evreilor, care nu ar fi loiali ţărilor în care se duc.

Camera Reprezentanţilor americană, în care democraţii sunt majoritari, a aprobat, în replică în această polemică, cu o largă majoritate, o rezoluţie prin care a condamnat discursul ”urii”.

Ilhan Omar a votat în favoarea textului, care ”condamnă antisemitismul drept o expresie odioasă a intoleranţei, în contradicţie cu valorile şi aspiraţiile ce definesc poporul american şi condamnă discriminările antimusulmane, dar şi intoleranţa faţă de orice minoritate”.

Donald Trump a intrat la rândul său în această polemică şi a acuzat Partidul Democrat de faptul că a devenit ”antievreu” şi ”anti-Israel”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.