Demiterea directorului Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale din cadrul Autorităţii Electorale Permanente, Toma-Bogdan Costreie, în perioada premergătoare alegerilor şi tocmai când instituţia a început verificările la mai multe formaţiuni, ”este de natură politică şi poate afecta activitatea de control a instituţiei”, au transmis, joi, reprezentanţii unor organizaţii civice. Aceştia cer ca AEP să nu fie transformată într-o instituţie politică, fără capacitate de a organiza alegeri în mod corect şi independent, şi solicită continuarea activităţii de verificare a fondurilor primite de partidele politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Semnatarii aceste scrisori îşi arată îngrijorarea şi protestează împotriva modului de demitere a directorului Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale din cadrul Autorităţii Electorale Permanente. Considerăm că hotărârea este una de natură politică şi poate afecta activitatea de control a instituţiei, în special înaintea unei perioade de doi ani cu alegeri. Destituirea acestuia vine în contextul în care AEP a început controale susţinute legate de banii cheltuiţi de partidele politice. Reamintim că DNA a deschis un dosar penal pentru cheltuirea ilegală a banilor din subvenţii de către Mircea Drăghici (trezorierul PSD), care a fost o primă propunere a PSD pentru funcţia de preşedinte al AEP. În urma protestelor societăţii civile, această propunere a fost retrasă. În paralel, controalele privind subvenţii primite de PSD în 2017 au fost suspendate şi amânate pentru luna august 2019, ca urmare a deciziei Curţii de Conturi”, au transmis, joi, reprezentanţii unor organizaţii civice.

Potrivit acestora, decizia vine în urma unei scrisori trimise de către fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente Daniel Barbu în octombrie 2018 către Birourile Permanente ale celor două camere.

”Menţionăm că Daniel Barbu a demisionat din funcţie pe 18 februarie 2019 ca urmare a deciziei de a candida la alegerile europarlamentare din partea ALDE. Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au înaintat această scrisoare comisiilor juridice pentru un aviz. Pe 26 februarie 2019, la mai bine de 6 luni de la sesizare, comisiile juridice reunite au adoptat cu majoritate de voturi, un aviz comun de destituire din funcţie a directorului general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale, Toma-Bogdan Costreie”, au mai transmis semnatarii scrisorii.

Motivul demiterii este acela că, la momentul organizării concursului pentru ocuparea funcţiei de Director general al Departamentului de control, dosarul de candidatură nu era complet, lipsind declaraţia pe proprie răspundere din care să reiasă dacă au avut calitate de membru într-un partid politic în ultimii 5 ani.

”Având în vedere că decizia vine după o perioadă de doi ani de la numirea acestuia, ne întrebăm cum a fost validat mandatul în aceste condiţii. Mai mult decât atât, conform Legii 7/2006, art. 67, destituirea poate interveni în următoarele două cazuri: abatere sau incompatibilitate. Deci nu este clar cum lipsa declaraţiei poate constitui un motiv de destituire conform legii. Această demitere vine la puţin timp după ce Parlamentul României a numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente o persoană a cărei activitate este strâns legată de partidul de guvernare. Aflându-ne în faţa a doi ani cu patru runde de alegeri, ar fi fost necesar ca Parlamentul să numească o persoană neutră, cu un profil profesional adecvat poziţiei de preşedinte al arbitrului scenei electorale din România”, au mai spus semnatarii documentului.

Aceştia solicită ca Autoritatea Electorală Permanentă să nu fie transformată într-o instituţie politică, fără capacitate de a organiza alegeri în mod corect şi independent. În plus, organizaţiile civice cer continuarea activităţii de verificare a fondurilor din subvenţii şi finanţarea campaniilor electorale fără niciun fel de interferenţe politice.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.