Mai multe asociaţii de elevi solicită Ministerului Educaţiei să facă demersuri pentru ca fiecare şcoală din ţară să beneficieze de pază asigurată de către autorităţile locale. Asociaţiile elevilor nu sunt de acord cu afirmaţiile ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, potrivit cărora soluţia pentru asigurarea securităţii în unităţile de învăţământ o reprezintă introducerea uniformelor şcolare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe asociaţii de la elevi din ţară, printre care Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Bacău, condamnă recentele declaraţii ale ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, conform cărora soluţia pentru asigurarea securităţii în unităţile de învăţământ ar fi introducerea uniformelor obligatorii.

"Considerăm ca fiind foarte grav faptul că problema siguranţei în şcoli nu este înţeleasă de către reprezentanţii autorităţii, fiind propuse măsuri fără un impact real în soluţionarea acesteia", au transmis asociaţiile de elevi.

Acestea spun că introducerea uniformelor şcolare este o măsură demogogică.

"Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că introducerea uniformelor şcolare este o măsură pur demagogică deoarece ea nu substituie prezenţa unor agenţi de securitate special instruiţi în sensul asigurării siguranţei persoanelor din instituţii publice, acestea fiind doar un alt mod de identificare a elevilor, fapt ce se poate realiza şi pe baza carnetului de elev. Totodată, conceptul de «uniformă obligatorie» este unul vag, accesul elevilor în şcoală neputând fi interzis pe motivul nepurtării uniformei, conform art. 14, lit. c) din Statutul Elevului, aprobat prin OM 4742/2016", a menţionat sursa citată.

Asociaţiile de elevi spun că, potrivit articolului 4, alin. (1) din Legea 35/2007, autorităţile locale au obligaţia de a lua măsuri pentru creşterea siguranţei unităţilor de învăţământ.

"Totodată, art. 2, alin. (1) al Legii 333/2003 prevede obligaţia autorităţilor de a asigura paza clădirilor ce se află în posesia acestora, unităţile de învăţământ aflându-se în domeniul public al consiliilor locale. Considerăm că singura măsură viabilă pentru asigurarea securităţii în şcoli o reprezintă asigurarea pazei umane", se mai arată în comunicat.

Asociaţiile solicită ministerului să întreprindă demersuri pentru ca şcolile din ţară să aibă paza asigurată de către autorităţile locale.

"Solicităm, pe această cale, Ministerului Educaţiei Naţionale să întreprindă demersuri pentru ca fiecare şcoală din România să beneficieze de pază asigurată de către autorităţile locale, în schimbul iniţierii unor propuneri care atentează la principiul învăţământului gratuit şi al echităţii, prevăzute de Legea educaţiei, precum introducerea uniformei obligatorii", au mai precizat asociaţiile de elevi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.