Tensiunea a crescut la frontiera dintre Venezuela şi Columbia sâmbătă - ”Ziua Z” stabilită de opozantul Juan Guaido în vederea introducerii în ţară a ajutoarelor umanitare trimise în principal de Statele Unite, dar pe care regimul lui Nicolas Maduro le refuză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunea a crescut la frontiera dintre Venezuela şi Columbia sâmbătă - ”Ziua Z” stabilită de opozantul Juan Guaido în vederea introducerii în ţară a ajutoarelor umanitare trimise în principal de Statele Unite, dar pe care regimul lui Nicolas Maduro le refuză, relatează AFP.

Juan Guaido, în vârstă de 35 de ani, pe care aproximativ 50 de ţări l-au recunoscut drept preşedinte interimar, l-a sfidat pe liderul chavist, a încălcat vineri un ordin judiciar care-i interzicea săpărăsească ţara şi a anunţat că armata - pilonul regimului - a ”participat” la această operaţiune.

Sâmbătă, militari venezueleni au dispersat manifestanţi - cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc - pe un pod frontalier cu Columbia, la Ureña, în statul Tachira (vest), unul dintre cele trei poduri pe care Caracasul le-a decretat închise vineri.

Al patrulea pod, Tienditas, este blocat cu containere de către armată de la începutul lui februarie.

De asemenea, patru militari venezueleni au dezartat, sâmbătă dimineaţa, traversând două poduri frntaliere, potrivit serviciului columbian pentru migraţie.

Trei dintre aceşti membri ai Gărzii Naţionale Bolivariene au răsturnat, cu un vehicul blindat, o barieră pe Podul Simon Bolivar, în oraşul frontalier Cucuta.

Un sergent din cadrul Gărzii a dezertat traversând alt pod în această localitate.

Statul Tachira se învecinează cu Cucuta, un oraş situat în departamentul columbian Norte de Santander, de unde Juan Guaido intenţionează să conducă livrarea ajutorului.

Ajutoarele urmau să-i fie predate în mod oficial în cadrul unei ceremonii anunţate de către Guvernul preşedintelui columbian Ivan Duque la depozitele de la Podul Tienditas, unde aceste ajutoare se acumulează de la 7 februarie.

MUNCITORI FRONTALIERI BLOCAŢI

Aproximativ 40.000 de venezueleni, potivit autorităţilor în domeniul migraţiei, traversează zilnic frontiera statului Tachira pentru a munci sau cumpăra produse de primă necesitate care lipsesc în ţara lor, aflată în criză.

”Vrem să muncim!”, scanda mulţimea în faţa Gărzii şi poliţiei antirevoltă care blocau Podul Francisco de Paula Santander, la Ureña.

Maduro a suspendat, în paralel, legăturile cu Insula olandeză Curaçao - alt punct de depozaitare a ajutorului - şi a ordonat joi să se închidă frontiera cu Brazilia.

Sâmbătă, două camioane care transportau aproximativ opt tone de ajutoare umanitare au părăsit o bază aeriană de la Boa Vista, în nordul Braziliei, şi se îndreptau către Pacaraima, la frontiera cu Venezuela, situată la 215 kilometri dpărtare, au anunţat organizatorii convoiului.

Ambasadoarea Venezuelei în Brazilia desemnată de Guaido, Maria Teresa Belandria, şi ministrul brazilian de externe Ernesto Araujo fac parte din convoi, escortat de poliţia braziliană şi alcăruit din camioane venezuelene conduse de venezueleni. Aproximativ 200 de tone de ajutoare alimentare şi medicamente donate de către Brazilia şi Statele Uniote sunt depozitate la Boa Vista.

Vineri, de partea venezueleană a frontierei cu Brazilia, două persoane care încercau să menţină deschis un drum pentru ca să treacă ajuto au fost ucise în ciocniri cu armata.

Guaido, care a plecat de la Caracas joi, a trecut frontiera în Columbia cu o zi înainte de data la care a anunţat că vor intra în ţară zeci de tone de alimente şi medicamente acumulate de la 7 februarie la Cucuta.

”Problema este cum am ajuns aici, dacă ei interzic spaţiul aerian, orice tip de traversare maritimă, blochează drumuri (...). Suntem aici tocmai pentru că forţele armate au participat şi ele la acest proces”, a declarat el, alături de preşedinţii Columbiei, Chile şi Paraguay şi de secretarul general al OEA.

ÎNDEMNURI LA MANIFESTAŢII ÎN AMBELE TABERE

Cu pumnul ridicat, Guaido a provocat o surpriză, apărând la "Venezuela Aid Live" cu puţin înainte de sfârşitul acestui concert - de peste şapte ore - organizat la Cucuta de către miliardarul britanic Richard Branson.

Fondatorul Virgin intenţionează să adune 100 de milioane de dolari în 60 de zile, pe Internet, pentru Venezuela aflată în criză, din care au fugit 2,7 milioane de oameni din 2015, potrivit ONU.

Opozantul  nu a precizat când şi nici cum intenţionează să se întoarcă în Venezuela, unde riscă să fie arestat, din cauză că a încălcat interdicţia de a ieşi din ţară, decretată de justiţia loială regimului.

Rolul militarilor urmează să fie hotărâtor. Nicolas Maduro le-a ordonat să nu lase să intre ajutoare trimise de Statele Unite la apelul adversarului său.

Casa Albă a condamnat ”energic utilizarea forţei” de către armata venezueleană contra unor civili, în urma incidentului sângeros de la frontiera braziliană.

”Decretăm deschiderea tuturor frontierelor mâine (sâmbătă)”, a tunat Guaido, preşedintele Parlamentului dominat de opoziţia faţă de Maduro, care i-a succedat la putere defunctului Hugo Chavez (1999-2013), dar a cărui realegere a fost respinsă ca faruduloasă de către adversarii săi.

Preşedintele columbian Ivan Duque, care condamnă ”dictatura” lui Maduro, şi omologul său chilian Sebastian Piñera au îndemnat militarii să treacă ”de partea dreaptă a istoriei” şi să permită intrarea ajutoarelor.

Guaido i-a îndemnat pe venezueleni să se mobilizeze sâmbătă pentru a cere ajutorul menit să mai reducă penuriile în ţara lor, afectată de hiperinflaţie.

”Mâine (sâmbătă), la 23 februarie, (...) întregul popor al Venezuelei va fi în stradă pentru a cere intrarea ajutorului umanitar”, a dat el asigurări.

Maduro i-a îndemnat, la rândul său, pe venezueleni să manifesteze sâmbătă, în contextul în care regimul organiza un contraconcert intitulat "Hands off Venezuela".

Prevăzut timp de trei zile, el a fost lansat vineri de cealaltă parte a Podului Internaţional Tienditas, care leagă Cucuta şi Ureña. Importante forţe de securitate supravegheau acest loc, pe care armata îl blochează de două săptămâni cu containere.

Maduro consideră că trimiterea de ajutoare precede o intervenţie armată a washingtonului, cu scopul de a-l îndepărta de la putere.Această versiune a fost preluată de Rusia, care îl susţine şi care a acuzat guvernul american că se foloseşte de un ”pretext în vederea unei acţiuni militare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.