Universităţi americane de top renunţă la echipamentele de telecomunicaţii ale Huawei Technologies şi ale altor companii chineze, pentru a evita pierderea finanţării federale, potrivit unui noi legi referitoare la securitatea naţională adoptată de administraţia Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile americane acuză că producătorii chinezi din sectorul telecomunicaţiilor fabrică  echipamente care permit guvernului de la Beijing să spioneze utilizatorii din străinătate, inclusiv pe cercetătorii care lucrează la tehnologii de vârf. Atât Beijingul cât şi companiile chineze au respins aceste acuzaţii.

Universitatea California, din Berkley, a eliminat sistemul de video-conferinţe al Huawei, a spus un reprezentant al universităţii, în timp ce campusul UC din Irvine lucrează la înlocuirea a cinci componente ale echipamentului audio-video fabricat în China. Alte şcoli, precum Universitatea din Wisconsin, sunt pe cale să îşi schimbe furnizorii.

Între timp, UC San Diego a mers mai departe cu măsurile. În luna august, universitatea a anunţat că, cel puţin şase luni, nu va accepta finanţare şi nu va încheia acorduri cu Huawei, ZTE Corporation şi alţi furnizori chinezi de echipamente audio-video, potrivit unui memo intern. Documentul, obţinut de Reuters, afirmă că moratoriul va dura până pe 12 februarie, când universitatea îşi va reanaliza opţiunile.

Aceste măsuri arată eforturile universităţilor de a se distanţa de companiile chineze care le-au aprovizionat ani de zile cu echipamente tehnice şi le-au sponsorizat activităţile de cercetare academică, dar care sunt acum în conflict cu administraţia Trump.

Autorităţile americane sunt îngrijorate că producătorii de echipamente permit armatei şi agenţilor guvernamentali chinezi să spioneze. Universităţile americane care nu respectă o nouă lege referitoare la securitatea naţională, până în august 2020, riscă să piardă granturi federale pentru cercetare şi alte fonduri guvernamentale.

Reprezentanţii Huawei nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Universităţile americane au resimţit deja impactul politicilor lui Trump împotriva Chinei. Departamentul de Stat a redus valabilitatea vizelor pentru unii studenţi chinezi şi analizează introducerea unor restricţii pentru intrarea în SUA a studenţilor chinezi. În prezent, studenţii chinezi sunt cel mai mare grup de studenţi străini care intră în Statele Unite şi reprezintă o sursă importantă de venituri pentru universităţi.

Pe lângă Universitatea din Wisconsin, alte şase universităţi, între care UC Los Angeles, UC Davis şi Universitatea Texas, din Austin, au spus Reuters că reevaluează echipamentele de telecomunicaţii sau au făcut deja acest lucru şi au stabilit că respecta noua legislaţie.

La Universitatea Stanford, Steve Eisner, director pentru complianţa exporturilor, a declarat că şcoala a făcut verificări şi că, din fericire, nu a găsit echipamente care trebui eliminate.

Dar pentru Stanford şi alte instituţii academice, Huawei nu este doar un furnizor de echipamente ci participă la programe de cercetare, deseori ca sponsor, la zeci de şcoli, între care UC San Diego, Universitatea Texas, Universitatea Maryland şi Universitatea Illinois Urbana-Champaign.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.