"Shutdown"-ul devine o reglare de conturi între Donald Trump şi Nancy Pelosi, cu lovituri sub centrură, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american şi preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor s-au angajat într-un conflict dur de peste trei săptămâni, în centrul căruia se află acest impas bugetar ce afectează 800.000 de angajaţi federali, care nu-şi mai încasează salariul.

Trump a informat-o joi pe aleasa din San Francisco, al treilea om în stat, că a anulat o deplasare pe care aceasta urma să o efectueze în Afganistan cu o aeronavă militară, subliniind într-o scrisoare încărcată de ironie că ar fi preferabil să rămână să muncească la Washington.

Această scrisoare, făcută publică de Casa Albă, apare în urma cererii, formulate miercuri de Pelosi, de amânare a tradiţionalului discurs despre ”starea Uniunii”, prevăzut la 29 ianuarie, evocând motive de securitate.

Tradiţia vrea ca preşedintele Camerei inferioare să-l invite pe preşedinte să susţină acest discurs anual în faţa membrilor reuniţi ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

În centrul conflictului bugetar care-i opune se află zidul pe care Donald Trump vrea să-l ridice la frontiera cu Mexicul, pentru care cere 5,7 miliarde de dolari. Democraţii nici nu vor s-audă.

”RĂSPUNSURI PUERILE”

”Din cauza shutdownului, îmi pare rău să vă informeze că deplasarea dumneavoastă la Bruxelles, în Egipt şi în Afganistan a fost amânată”, scrie Trump. ”Sunt sigur că veţi fi de acord cu mine că amânarea acestui eveniment de relaţii publice este o decizie bună”.

”Eu cred de asemenea că, în această perioadă, ar fi preferabil să vă aflaţi la Washington pentru a negocia cu mine”, mai scrie el.

”Bineînţeles, dacă vreţi să călătoriţi cu avionul comercial, alegerea vă aparţine”, continuă el. Puterea executivă le permite, în mod tradiţional, liderilor Congresului să folosească avioane militare în deplasările lor.

Obiectul vizitei lui Pelosi era ”să exprime recunoştinţa faţă de bărbaţi şi femei în uniformă” şi să obţină ”informaţii critice în termeni de securitate naţională”, a subliniat purtătorul său de cuvânt Drew Hammill.

El a precizat că, în cadrul etapei de la Bruxelles, delegaţia aleşilor urma să întâlnească reprezentanţi de rang înalt NATO şi aliaţi, pentru a ”reafirma soliditatea angajamentului Statelor Unite în cadrul Alianţei”.

El a subliniat totodată că, spre deosebire de ceea ce susţine Casa Albă, nu era prevăzută vreo oprire în Egipt în cadrul acestei vizite - programate în weekend.

”Un răspuns pueril nu merită alt răspuns pe acelaşi ton”, a reacţionat senatorul republican Lindsey Graham, criticându-i pe amândoi protagoniştii.

”Ameninţarea doamnei Pelosi de a anula discursul despre starea Uniunii este foarte iresponsabilă şi clar politică”, a continuat el.

”Decizia domnului Trump de a o împiedica pe doamna Pelosi să folosească un avion militar să se ducă să se întâlnească cu trupele noastre în Afganistan sau cu aliaţii noştri din Egipt sau NATO este de asemenea deplasat”, a apreciat senatorul.

În a 27-a zi a "shutdown"-ului, negocierile erau în impas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.