Hillary Clinton îndeamnă Europa să fie mai hotărâtă în problema imigraţiei, deoarece riscă altfel o consolidare a populismului de dreapta, înaintea alegerilor europene de anul viitor, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul secretar de Stat a salutat abordarea unor lideri europeni ca Angela Merkel faţă de migranţi, însă i-a îndemnat, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian să spună mai apăsat că nu vor putea ”să ofere refugiu şi susţinere” mereu.

Aceste declaraţii contrastează cu criticile dure ale lui Clinton la adresa retoricii dure a preşedintelui american Donald Trump faţă de imigranţi şi a încercărilor sale de a refuza să primească solicitări de azil.

Ele ar putea să se bucure de un ecou în rândul unor lideri populişti de dreapta ca ungarul Viktor Orban, care şi-au consolidat acapararea asupra puterii pe seama respingerii migranţilor.

”Eu cred că Europa are nevoie să stăpânească migraţia, pentru că ea a aprins flacăra”, a declarat Clinton, referindu-se la ascensiunea unor populişti ca Trump şi apariţia unor mişcări ca Brexitul.

Dacă Europa nu gestionează ”corect” problema migraţiei, ”ea va continua să facă să tremure corpul politic”, a apreciat fosta Primă Doamnă în acest interviu, realizat chiar înainte de alegerile americane de la jumătate de mandat, dar publicat joi.

Europa se confruntă în continuare cu consecinţele venirii a aproximativ un milion de persoane în 2015, care fugeau din calea unor conflicte ca războiul civil sirian şi a unor crize economice precum cele care afectează Africa Subsahariană. Numărul migranţilor a scăzut de atunci, după ce Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri, unele şovăielnice, împotriva migraţiei.

Clinton îndeamnă Bătrânul Continent să abordeze mai ferm problema, avertizând că ea va fi exploatată de populişti ca Trump.

”Folosirea imigranţilor ca mijloc politic şi simbol al unor eşecuri guvernamentale, ca atacuri la adresa moştenirii, identităţii, unităţii naţionale a fost foarte exploatată aici de către administraţia actuală”, deplânge ea.

”Există soluţii la migraţie care nu necesită reprimarea presei, a opozanţilor politici şi încercarea de subordonare a sistemului judiciar sau căutarea unui ajutor financiar şi politic în Rusia pentru a-ţi susţine partidele şi mişcările”, a denunţat ea.

Hillary Clinton afirmă că este în continuare ”uluită” de înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din 2016 şi apreciază că reprezentanţii populiştilor în alegeri se adresează emoţiilor oamenilor.

”Există această tensiune. Nu o înţeleg întru totul. Cred că este mai degrabă psihologică decât politică, în aspiraţiile oamenilor. Vreau să spun că libertatea este grea. Este greu să te ridici, să-ţi asumi responsabilităţile şi să iei toate aceste decizii”, a spus ea.

Fosta candidată a crtiicat de asemenea presa, apreciind că nu este bine echipată să acopere ”aceşti candidaţi care se inflamează zilnic, nişte maeşti ai diversiunii şi distragerii” atenţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.