O tânără pariziană în vârstă de 33 de ani, Alexandra Damien, care a recunoscut că s-a dat drept victimă a atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015, a fost condamnată marţi, la Paris, la doi ani de închisoare - dintre care şase luni cu executare -, după ce a fost găsită vinovată de escrocherie şi mărturie falsă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul corecţional a stabilit ca în cele 18 luni de pedeapsă cu suspendare tânăra să fie supusă unui control judiciar.

Ea a fost judecată deoarece a escrocat Fondul de garanţie a victimelor terorismului şi altor infraciuni penale  (FGTI) cu 20.000 de euro, dar şi Asociaţia franceză a victimelor terorismului (AFVT), prin intermediul căreia a beneficiat de un sejur terapeutic într-un hotel în Normandia.

”Justiţia arată că poate fi inteligentă”, a declarat avocatul lui Alexandra Damien, William Bourdon, care a salutat o ”hotărâre echilibrată, moderată”.

Potrivit avocatului, această hotărâre ”ţine cont de apărarea” Alexandrei Damien, de ”mărturiile ei curajoase şi în acelaşi timp demonstraţia faptului că lăcomia nu era linia sa roşie”.

Parchetul a cerut să fie condamnată la 18 luni de închisoare cu executarea, insistând asupra unui dosar ”marcat de lăcomia” al celei care s-a adresat de zece ori Fondului de garantare.

În cursul procesului, pe 2 octombrie, tânăra a mărturisit în lacrimi că este ”vinovată” şi a spus că ”cere scuze”.

În seara de 13 noiembrie 2015, această obişnuită a barului Carillon intenţiona să se ducă la bar, dar şi-a schimbat planurile.

Cele mai sângeroase atentate din Franţa - care au vizat terase, cafenele, sala de concerte Bataclan şi Stade de France - s-au soldat, atunci, cu 130 de morţi.

După atentatul de la Carillon, în care ea şi-ar fi ”pierdut cunoştinţe”, a simţit o ”vină” copleşitoare, a dat ea asigurări. ”Aş fi putut să le salvez?”. În mintea sa, ”aş fi trebuit să fiu acolo” a devenit ”eram acolo”. Prezentând fotografii cu o cicatrice, pentru a-şi susţine spusele, ea a dat asigurări, pe reţele de socializare, că a fost atinsă la un cot de o rafală trasă cu Kalaşnikovul.

Ea a depus plângere şi s-a apropiat de asociaţia victimelor Life for Paris. Înscrierea numelui său pe ”lista unică a victimelor”, întocmită de parchet, i-a deschis calea unor drepturi la indemnizaţie la FGTI. Însă numeroase incoerenţe în versiunea sa au atras atenţia şi au condus la deschiderea unei anchete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.