Cătălin Dorian Florescu, laureat al premiului literar "Andrea Gryphius" 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrăşconiu despre cel mai recent roman al său, "Bărbatul care aduce fericirea", apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu, marţi, de la ora 19.00, la Librăria de la Cişmigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Extrem de bine primit de critica literară şi de cititorii din spaţiul de limbă germană şi din Romania,  "Bărbatul care aduce fericirea", bestseller Humanitas la Bookfest, este unul dintre cele mai îndrăgite romane ale verii 2018.

"Când termini cartea de citit rămâi emoţionat, epuizat şi fascinat de poveştile fermecătoare din jungla de stuf a Deltei Dunării şi râpele stradale ale oraşului New York. Autorul lor, Cătălin Dorian Florescu, lasă cititorul să simtă şi el distanţa uriaşă dintre mlaştinile sud-est europene şi veşnicul obiectiv mult dorit de mulţi europeni: oraşul New York. Prin reprezentanţii a trei generaţii reuşeşte totodată să ne aducă perioada de timp dintre 1899 şi 2001 atât de aproape, încât lumea reprezentărilor şi trăirilor interioare a nepoţilor şi bunicilor se contopesc narativ", scria Spiegel Online. 

Sächsische Zeitung nota: "Cătălin Florescu povesteşte cu atâta pasiune şi într-o tonalitate care-ţi merge la inimă. El îmbină cu pricepere vocile celor două personaje principale şi schimbă mereu perspectiva narativă. Astfel reuşeşte să creeze un caleidoscop de povestiri, care este la fel de încâlcit, dramatic, comic, tulburător, tragic şi senin ca însăşi viaţa. Acesta este un roman, care nu numai că merită, dar chiar revendică să fie citit de mai multe ori". 

"Această carte are o putere de-a dreptul magică de atracţie, încât nu-ţi doreşti s-o laşi din mână până la sfârşit... Aceste povestiri sunt sumbre, dure, emoţionante, dar găsim în ele şi bucurie, tocmai datorită dorinţei de supravieţuire. Iar până aproape de final, autorul ne surprinde prin transformări şi detalii, care lasă totul să apară într-o altă lumină. La urma urmei, iată ce impresionează atât de mult: aici e totul în joc, e vorba despre viaţa adevărată, autentică şi la calea care duce la celălalt. Iar asta este povestit într-un mod dramatic şi nemaipomenit de captivant până la marele şi emoţionantul final", potrivit Dresdner Neueste Nachrichten. 

Cătălin Dorian Florescu (n. 27.08.1967, Timişoara) trăieşte în Elveţia din 1982. A urmat studii de psihologie şi psihopatologie la Zürich, specializându-se în terapia umanistă Gestalt. După absolvire a lucrat ca psiholog într-un centru de reabilitare pentru dependenţii de droguri. Din 2001 este scriitor liber-profesionist. A publicat romanele "Wunderzeit" (Vremea minunilor, 2001), "Der kurze Weg nach Hause" (Scurtul drum spre casă, 2002), "Der blinde Masseur" (Maseurul orb, 2006), "Zaira" (2008), "Jacob beschließt zu lieben" (Jacob se hotărăşte să iubească, 2011) şi "Der Mann, der das Glück Bringt" (Bărbatul care aduce fericirea, 2016), apariţii care s-au bucurat de o primire entuziastă în Elveţia, Austria şi Germania.

A fost distins cu numeroase premii - printre altele cu Premiul "Anna Seghers" şi în 2011 cu Swiss Book Prize, cea mai bună carte a anului în Elveţia. În anul 2012 i s-a decernat Premiul "Josef von Eichendorff" pentru întreaga activitate literară, iar în august 2018  Premiul Literar "Andrea Gryphius" 2018 pentru întreaga operă. Cărţile sale au fost traduse în peste zece limbi. Semnează periodic articole şi eseuri în presa de limbă germană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.