Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Hellvig. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că protocolul a fost denunţat, el neproducând efecte. De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a postat, joi seară, pe pagina de Facebook, un protocol secret încheiat în 7 decembrie 2016 între PICCJ şi SRI, obiectul acestuia fiind cooperarea ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, în condiţiile legii”. 

 
 
Documentul are şase pagini şi patru capitole în care se prevăd principiile cooperării, obiectul şi regulile acesteia, dar şi responsabilităţile fiecăreia dintre instituţiile semnatare.

De asemenea, ultimul articol al documentului prevede abrogarea protocoluluii încheiat în 2009 între cele două instituţii şi care a fost desecretizat în acest an.  

În ceea ce priveşte Obiectul cooperării este vorba despre ”identificarea, investigarea şi documentarea faptelor ce întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului, valorificarea informaţiilor, asigurarea schimbului de informaţii prin canale permanente, realizarea atribuţiilor organelor de cercetare specială, declararea ca indezirabil şi punerea în aplicare a măsurilor si privesc regimul străinilor în România”. 

Protocolul este semnat de către Augustin Lazăr, din partea Parchetului General, şi de către Eduard Hellvig, din partea SRI.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a afirmat, joi seară, că protocolul nu a produs efecte, fiind denunţat la o lună după semnare.

"Este vorba despre un protocol denunţat, care nu mai există. Au existat două, unul secret, unul nefiind secret, care e public. Un protocol secret e semnat în decembrie 2016. În urma deciziei CCR, s-a ajuns la concluzia că e nevoie de protocol, însă acest protocol nu şi-a făcut efecutul pentru că, în ianuarie 2017, a fost denunţat de SRI, împreună cu celelalte protocoale”, a spus Ovidiu Marincea la Antena 3. 

El susţine că documentul, precum şi o dovadă a denunţării lui, se află la Comisia de control a SRI.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI privind cooperarea între cele două instituţii pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

Documentul, care are patru pagini şi nu are caracter secret, prevede stabilirea condiţiilor concrete de acces nemijlocit şi independent al Ministerului Public la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor din cadrul Serviciului Român de lnformaţii, în scopul exercitării supravegherii tehnice previzute de art. 138 alin. 1 lit. a) din Codul de procedură penală, precum şi promovarea şi asigurarea cooperării permanente, prompte şi eficiente între Serviciul Român de lnformaţii, prin structurile sale, şi Ministerul Public, respectiv structurile acestuia.

În capitolul al doilea al protocolului se menţionează că SRI asigură Ministerul Public şi organelor de cercetare penală accesul nemijlocit, direct, şi independent la sisteme tehnice detinute şi administrate de acesta, prin Centrul Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor, pentru punerea in aplicare a actelor de autorizare emise in temeiul prevederilor Codului de procedură penală sau a legii speciale, scop în care asigură Parchetului General acces direct la sistemul de interceptare pentru a pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică şi pune la dispoziţia Parchetului aplicaţiile informatice deţinute de Centrul de Interceptare a Comunicaţiilor pentru a solicita operatorilor de comunicaţii electronice direct datele de trafic.

"Accesul Ministerului Public la sistemele tehnice se realizează direct, nemijlocit şi independent prin: utilizarea aplicaţiilor informatice de intercpetare specifice; managementul ţintelor şi al mandatelor de supraveghere tehnică, managementul utilizatorilor din cadrul structurii conectaţi la sistem, direcţionarea semnalului interceptat şi receptţionarea acestuia de structuri stabilite de Ministerul Public, exportul produselor interceptate prin intermediul aplicaţiilor informatice specifice”, se arată în protocol.

SRI, în calitate de administrator unic al Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, efectuează mai multe activităţi în baza protocolului - acordă sprijin tehnic, prin compartimente specializate privind întreţinerea aplicaţiilor şi a echipamentelor, acordă suportul tehnic necesar instalării şi configurării de aplicaţii pe terminalele de exploatare tehnică din administrarea Ministerului Public, inclusiv cele amplasate în sediile acestei instituţii.

Documentul prevede că întreţinerea şi depanarea echipamentelor de criptare produse de SRI şi folosite de către cei de la Parchetul General revine SRI. 

La rândul său, Ministerul Public se obligă ca echipamentele utilizate pentru conectarea la Centrul Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor să fie dedicate acestui scop, nefiind permisă partajarea lor în alte reţele. Echipamentele provenind din alte reţele, la care se conectează Ministerul Public, nu vor fi folosite în reţeaua Centrului Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor. De asemenea, Ministerul Public se obligă să nu efectueze intervenţii software (testări de aplicaţii, instalare, configurare de noi aplicaţii software sau modificări ale configuraţiilor existente) asupra sistemelor tehnice; să implementeze politicile, strategiile şi proceduri de securitate şi protecţie; să suporte cheltuielile aferente acordării suportului tehnic pentru realizarea retelelor LAN în spaţiile Serviciului Român de lnformaţii destinate Ministerului Public, a reţelelor LAN amplasate în sediile structurilor de parchet şi a releţelor de comunicaţii necesare interconectăirii structurilor de parchet la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

Protocolul mai prevede că procurorul poate solicita unităţii specializate a SRI sprijin dacă întâmpină dificultăţi în folosirea sistemelor tehnice. Tot la cerere, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor acordă sprijinul necesar pentru identificarea soluţiei tehnice de interceptare, în cazul operatorilor de comunicaţii care nu au funcţia de interceptare activă. 

Protocolul este semnat de procurorul general Augustin Lazăr şi directorul SRI Eduard Hellvig, în data de 7.12.2016. În document se mai menţionează că dispoziţiile acestuia sunt aplicabile atât Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi Direcţiei de lnvestigare a lnfracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism, cărora li se comunică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.