Comisarul pentru Drepturile Omului al ONU, Zeid Ra’ad al-Hussein, a declarat luni că preşedintele american, Donald Trump, are o "responsabilitate imensă” privind modul în care presa este portretizată şi că afirmaţiile sale ar putea avea un efect domino şi ar înrăutăţi situaţia jurnaliştilor în alte ţări, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Să numeşti presa în acest fel este foarte îngrijorător”, a declarat Zeid într-un interviu înainte ca mandatul său de patru ani să se încheie.

"Pentru că are şi un efect de demonstraţie, alţi lideri în regimuri totalitare vor face acelaşi lucru. Am văzut cum îl imită pe preşedintele Trump, astfel că o situaţia deja dificilă în alte ţări devine şi mai dificilă pentru presă şi pentru jurnalişti. Le va fi mai greu să lucreze şi să descopere poveşti. De asemenea, avocaţilor le va fi mai dificil să îşi facă munca, la fel şi celor care apără drepturile omului”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, numiţi de preşedintele Donald Trump "duşmanii poporului", publicaţiile şi jurnaliştii americani au răspuns printr-o campanie, denunţând retorica prezidenţială şi amintind că libertatea presei este garantată prin Constituţie. The Boston Globe a avut iniţiativa acestei campanii ca reacţie la atacurile preşedintelui american, care, susţin jurnaliştii, califică drept "fake news" orice organ de presă ce publică informaţii nefavorabile. Într-un interviu pentru The Guardian, Zeid a criticat anterior retorica anti-presă a lui Donald Trump , susţinând că "este foarte aproape de instigare la violenţă” şi că ar putea duce la o autocenzură a jurnaliştilor sau ca ei să fie atacaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.