Kremlinul a respins vineri acuzaţii potrivit cărora vrea să se lanseze într-o nouă ”cursă a înarmării” cu Statele Unite, la o zi după un discurs militarist al lui Vladimir Putin, în care a lăudat noi arme nucleare ”invincibile” ale Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus a stăruit îndelung, în discursul său anual în faţa membrilor Parlamentului, asupra capacităţilor tehnologice ale rachetelor dezvoltate de Rusia şi a dat un ton belicos tensiunilor care continuă să se agraveze între Moscova şi Washington.

Această demonstraţie de forţă dă o nouă lovitură promisiunilor lui Donald Trump de a reconcilia America cu Rusia lui Vladimir Putin, deja afectate de acuzaţiile de amestec rus în campania sa.

Ea amplifică temeri cu privire la o nouă escaladare, amintind de Războiul Rece.

”Rusia nu intenţionează să se lanseze într-o cursă a înarmării”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, respingând acuzaţiile americane.

”Dezminţim categoric toate acuzaţiile potrivit cărora Rusia încalcă dispoziţii şi articole ale dreptului iinternaţional cu privire la dezarmare şi controlul armamenelor”, a spus Peskov.

”Rusia a fost, este şi va fi constrânsă de obligaţiile internaţionale”, a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel şi reşedintele american Donald Trump s-au declarat ”îngrijoraţi”, într-o conversaţie la telefon, de declaraţiile lui Vladimir Putin, cu două săptămâni şi jumătate înainte de alegerile prezidenţiale ruse de la 18 martie.

Preşedintele rus a justificat dezvoltarea acestor noi arme - pe care a supervizat-o personal - drept un răspuns la activităţilor militare ale Statelor Unite şi la desfăşurarea unor sisteme antirachetă în Europa de Est - în România şi Polonia - şi în Coreea de Sud.

El a prezentat, astfel, noi tipuri de rachete de croazieră cu o ”rază nelimitată” sau hipersonice, mini-submarine cu propulsie nucleară sau o armă cu laser ”ale cărei detalii este prea devreme să le evocăm”.

Potrivit ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, armele ruse sunt de-acum capabile să ”depăşească sistemele antirachetă exstente”.

Washingtonul a reacţionat acuzând Moscova de ”încălcarea directă” a tratelor internaţionale semnate de Rusia - inclusiv a tratatului INF cu privire la armele nucleare cu rază ”intermediară”, parafat de Ronald Reagan şi Mihai Gorbaciov în 1987.

”Este vorba doar despre un răspuns al Rusiei la retragerea Statelor Unite din acordul cu privire la sistemul de apărare antirachetă şi la procesul foarte activ de dezvoltare a unui sistem antirachetă global în măsură să încalce paritatea strategică şi nucleară şi să neutralizeze de fapt forţele strategice ruse”, a subliniat Peskov vineri.

INDIFERENŢĂ

Rusia repoşează Statelor Unite noua lor ”postură” nucleară - pe care a catalogat-o drept ”belicioasă” şi ”antirusă” - care vizează să doteze Washingtonul cu noi arme nucleare de slabă putere.

Vladimir Putin a dat asigurări că ”nu ameninţă pe nimeni” şi că nu prevede ”să folosească acest potenţial în mod ofensiv”, însă diplomaţia americană a apreciat că preşedintele rus nu a avut o ”atitudine demnă de un actor mondial major”.

Însă dincolo de condamnarea diplomatică, militarii americani au afişat o indiferenţă faţă de aceste declaraţii ale preşedintelui rus.

”Aceste arme sunt în curs de dezvoltare de foarte mult timp”, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White.

”Noi nu suntem surprinşi de această declaraţie, iar americanii pot fi siguri că suntem întru totul pregătiţi”.

De altfel, noua strategie nucleară a Statelor Unite - publicată la începutul lui februarie - ”ţine cont” de aceste arme ruse, a adăugat ea.

RUSIA ANULEAZĂ DISCUŢII ”STRATEGICE” CU SUA

Un semn suplimentar al tensiunilor între cele două puteri este faptul că Rusia a anunţat vineri că a anulat discuţii strategice prevăzute în martie cu Statele Unite.

Acest anunţ are loc în urma retragerii ”inamicale”, în ultimulmoment, a delegaţiei americane de la o reuniune consacrată securităţii cibernetice, la sfârşitul lui februarie.

Unii experţi consideră însă că anunţurile militariste ale lui Vladimir Putin se adresează înainte de toate unui public intern, înaintea alegerilor prezidenţiale de la 18 martie, în care este sigur că va obţine victoria, în lipsa unei opoziţii reale.

Putin a promis, astfel, în acelaşi discurs, joi, că îmbunătăţească nivelul de trai al ruşilor şi să reducă la jumătate nivelul sărăciei ”inacceptabile” în viitorii şase ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.