Proiectul „Mnemonics”, care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, a fost prezentat oficial publicului luni, la Biblioteca Naţională a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Realizatorii lui - Romeo Cuc (coordonator), Irina Gudana (comunicare), Roxana Pop (graphic designer), Raluca Sabău (designer), Mihai Gheorghe (art director), Vlad Tomei (copywriter) - au plecat marţi spre Veneţia pentru a începe pregătirea standului.

Înainte de asta, ei au prezentat, alături de preşedintele UAR şi comisarul României la Bienala de la Veneţia, Attila Kim, între alţii, proiectul desemnat câştigător în urma concursului organizat de Ministerul Culturii.

„Bienala de anul acesta este mai puţin despre estetică şi mai mult despre etică (...) Va fi o luptă nu a arhitecţilor şi a proiectelor de arhitectură, va fi o demonstraţie a generozităţii, a culturii, a diversităţii. Sarcina tinerilor arhitecţi va fi extrem de dificilă”, a declarat luni preşedintele UAR,  Ileana Tureanu.

Proiectul pune în discuţie funcţia social-culturală a spaţiului liber al oraşelor româneşti. Conceptul, într-o abordare scenografică, descrie un vast teritoriu al libertăţii mai multor generaţii din România – libertatea de mişcare, libertatea intenţiei şi a imaginaţiei, libertatea reaccesării amintirilor copilăriei şi a reaproprierii aspectelor sale ludice maturităţii. 

Tema spaţiului liber invită la reflecţie, la căutarea unui fir imaginar ce uneşte, după acest criteriu, într-o imagine, momente diferite ale unui spaţiu reprezentativ pentru lumea oraşului românesc şi a societăţii care l-a văzut transformându-se.

„Este un spaţiu al copilăriei acest proiect; al copilăriei omului de ieri, de astăzi şi al copilului de mâine cu siguranţă. Spaţiul dintre blocuri va rămâne spaţiul nostru al copilăriei, un spaţiu al nostalgiei, un spaţiu al visării, un spaţiu în care fiecare dintre noi a investit speranţă pentru ceea ce va urma”, a spus secretarul de stat Alexandru Oprean, prezent la eveniment. 

Proiectul va fi prezentat în două spaţii expoziţionale: pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Bienala de Aritectură de la Veneţia va avea loc în perioada 26 mai - 25 noiembrie, cu previzionare pentru specialişti şi presă în zilele de 24 şi 25 mai 2018.

Tema ediţiei de anul acesta, lansată de curatorii Yvonne Farrell şi Shelley McNamara, este „Freespace”.

Organizatorii reprezentării României la cea de-a 16-a ediţie sunt Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.