Războaiele cibernetice au devenit o realitate, iar comunitatea internaţională trebuie să le reglementeze cât mai rapid, iar supravieţuirea omenirii este în joc din cauza progreselor tehnice, a apreciat vineri secretarul general al ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este clar că suntem martorii unor războaie cibernetice mai mult sau mai puţin deghizate (...). A venit vremea să purtăm o discuţie serioasă despre cadrul legal internaţional în care au loc războaiele cibernetice”, a subliniat Antonio Guterres în cadrul Conferinţei securităţii de la Munchen.

”Eu pot să garantez că Naţiunile Unite sunt pregătite să fie o platformă unde diverşii actori vor putea să se reunească”, a spus el, ”mai ales la momentul în care inteligenţa artificială reprezintă un potenţial de progres enorm (...), dar totodată, potrivit multor oameni, o ameninţare pentru omenire”.

”Nivelul ameninţării nu încetează să crească”, a avertizat secretarul general, relevând faptul că actori nestatali precum ”organizaţii criminale sau teroriste” sunt pe cale să devină actori au războaielor cibernetice.

În ultimii ani, occidentalii au acuzat în mai multe rânduri, în ultimii ani, Rusia şi China de lansarea unor ofensive informatice în scopuri de spionaj sau sabotaj.

Joi, Casa Albă a ameninţat Rusia cu ”consecinţe internaţionale” din cauză a efectuat atacul cibernetic NotPetya în iunie 2017, o acuzaţie respinsă de Kremlin.

Acest atac cibernetic cu un program informatic de răscumpărare (ransomware) a afectat câteva mii de computere în întreaga lume, perturbând multinaţionale şi infrastructuri critice, precum controale la locul accidentului nuclear de la Cernobîl şi porturile Mumbai şi Amsterdam.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.