Numărul migranţilor care au murit în apropierea graniţei dintre Mexic şi SUA a crescut în 2017, chiar dacă numărul total al celor care au încercat să treacă graniţa a scăzut considerabil, conform agenţiei ONu pentru migraţie, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul trecut, au murit 412 persoane pe ambele părţi ale graniţei, faţă de 398 în 2016. În plus, în 2018 deja au decedat 16 persoane în zona respectivă.

„Creşterea ratei mortalităţii este îngrijorătoare având în vedere că mult mai puţini migranţi au intrat în SUA prin graniţa cu Mexicul faţă de anul trecut”, a spus Frank Laczko, şeful Centrului de Analiză a Datelor din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei (OIM).

Anul trecut, poliţia vamală americană a arestat 341.084 de migranţi în zona graniţei din sud-vest, o scădere de 44% faţă de 611.689 de migranţi prinşi în 2016.

Tot mai puţini migranţi din America Centrală şi Mexic se aventurează în drumul periculos către SUA, o scădere atribuită retoricii anti-imigranţi a preşedintelui Donald Trump.

Violenţa nu pare să fie o cauză principală a deceselor. Conform statisticilor publicate de OIM, doar cinci dintre decese au venit ca urmare a violenţelor precum atacuri fizice traumatizante sau răni de la împuşcături.

Cu toate acestea, „multe dintre cadavrele recuperate sunt scheletice sau în stare de descompunere aşa că la multe dintre ele nuse ştie cauza morţii” a declarat Julie Black, coordonatoarea Proiectului Migranţilor Dispăruţi din cadrul OIM.

De asemenea, sexul celor decedaţi poate fi greu de determinat:chiar dacă 20 dintre decedaţii din 2017 au fost femei, sexul nu a putut fi stabilit în peste 100 de cazuri.

Şapte dintre migranţii care au murit anul trecut sunt copii, se arată în datele publicate de OIM.

O cauză majoră a morţilor a fost reprezentată de ploile abundente care au căzut anul trecut, făcând Rio Grandel mult mai greu de traversat.

În total, 91 dintre cei decedaţi în 2017 au murit înecaţi, faţă de 67 în 2016. Alţi 46 au murit din cauza expunerii la soare şi a deshidratării în timpul lunilor călduroase, când temperaturile au ajuns şi la 40 de grade Celsius.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.