Ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a declarat, vineri, că nu este vinovat de evaziune fiscală şi că în prezent nu mai există niciun proces în instanţă pe numele său, lucrurile fiind tranşate de mult. În 2016, Radu Oprea a fost trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală, dar completul de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat mai multe nereguli în rechizitoriu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu este un proces astăzi pe portalul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, lucrurile au fost tranşate de mult, cred că la începutul anului 2016 când o instanţă, camera preliminară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a pronunţat şi a fost trimis dosarul înapoi către procuror, decizia rămânând definitivă. De aceea, este o ştire aş putea să-i spun falsă, sau lucrurile nu sunt foarte bine înţelese şi cred că lucrurile pot fi foarte uşor lămurite dacă există curiozitatea de a urmări portalul Ministerului Justiţiei. Deci, nu există astăzi niciun proces” a declarat senatorul Radu Oprea, vineri după-amiază, pentru News.ro.

Întrebat dacă a mai fost chemat, din martie 2016, la instanţă sau la Parchet în legătură cu acest dosar, Radu Oprea a spus că nu a mai fost chemat pentru declaraţii.

”Nu am mai fost chemat, nu am mai fost întebat, nu ştiu nimic din decizile pe care le-ar fi putut lua cineva cu privire la această chestiune” a spus Radu Oprea.

Ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri a precizat că nu se face vinovat de infracţiunile comerciale de care a fost acuzat de către procurorii Parchetului General.

”Subiectul acesta, atâta timp cât s-a pronunţat deja o instanţă, cred că nu mai este despre ce susţin eu. Susţinerea mea a fost întotdeauna că nu sunt vinovat de evaziune fiscală, sub nicio formă şi cred că lucrurile acestea au fost foarte bine înţelese de către instanţă. Dacă s-ar fi întâmplat să am o problemă, nu aş mai fi candidat pentru al doilea mandat de senator” a mai spus Radu Oprea.

Pe 5 ianuarie 2016, Radu Oprea a fost trimis în judecată alături de fostul său partener de afaceri, Mihai Ştefănescu, într-un dosar de evaziune fiscală în care au fost inculpate mai multe dintre firmele controlate de cei doi. În acest dosar, ANAF s-a constituit parte civilă.

În februarie 2016, completul de judecată de la ÎCCJ a constatat mai multe nereguli în rechizitoriul prin care Oprea a fost trimis în judecată şi a cerut procurorilor remedierea acestora.

Astfel, judecătorii au cerut anchetatorilor să precizeze ”detaliat şi explicit” faptele pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţi, toate ”elementele necesare configurării neechivoce a tipului şi numărului de operaţiuni concret imputate fiecăruia dintre cei patru inculpaţi, a circumstanţelor de loc şi timp în care au fost comise, a formei de participaţie reţinute în cazul fiecărui inculpat (respectiv autori/coautori sau complici) şi, defalcat, a rezultatului produs prin fiecare dintre faptele ce vor fi descrise”, precum şi faptele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor.

O lună mai târziu, în  martie 2016, dosarul a fost restituit de instanţa de judecată către Parchet.

”Restituie cauza privindu-i pe inculpaţii Oprea Radu Ştefan, Ştefănescu Mihail, S.C Icim S.A şi S.C Urban Electric S.R.L., trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 278/P/2014 din data de 04 ianuarie 2016, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu, în cuantum de câte 130 lei, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare” este decizia publicată pe portalul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acela a fost, de altfel, ultimul termen din acest proces, conform portalului ÎCCJ.

Procurorii au contestat decizia de restituire iar în cadrul unui alt dosar contestaţia a fost respinsă în data de 13 mai 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.