Australienii au spus un ”da” hotărât căsătoriei între persoane de acelaşi sex în cadrul unui vot consultativ care a dat naştere miercuri la scene de bucurie în întreaga ţară, în timp ce clasa politică lua imediat măsuri pentru a-l consfinţi prin lege, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La anunţarea rezultatului votului prin poştă, mii de susţinători ai mariajului gay au ieşit în stradă şi în parcuri, în această ţară imensă, pentru a dansa şi cânta sub ploi de confetti.

”Asta spune tot, asta spune tot”, a exclamat Chris, la o manifestaţie uriaşă, la Sydney. El abia îşi reţinea lacrimile, ţinându-l pe partenerul său, Victor, în braţe.

”Este fantastic. Sunt cu partenerul meu de 35 de ani, iar el a fost atât de fericit încât a izbucnit în lacrimi”, a declarat Gerry Boller.

Aproape 62% dintre cele 12,7 milioane de persoane care au participat la consultarea fără caracter constrângător, ce a durat două luni, au răspuns afirmativ la această întrebare: ”trebuie să fie modificată legea pentru ca să fie autorizate să se căsătorească cuplurile de acelaşi sex?”.

Tabăra ”nu” a adunat 38,4% din sufragii, iar tabăra ”da” a obţinut victorii în toate statele şi teritoriile din vasta ţară-continent, potrivit Biroului australian de statistică, organizatorul scrutinului.

Alan Joyce, un patron de origine irlandeză al companiei aeriene Qantas, care n-a făcut niciodată un mister din homosexualitatea sa, abia şi-a reţinut, la rândul său, lacrimile.

”MÂNDRU DE AUSTRALIA”

”Am fost atât de mândru de Irlanda, care a votat pentru egalitate în faţa căsătoriei în mai 2015. Dar astăzi sunt şi mai mândru de Australia, ţara pe care am ales-o”, a spus el.

Premierul Malcolm Turnbull şi-a exprimat dorinţa ca legea să fie modificată rapid.

Şeful Guvernului, care este personal în favoarea mariajului gay, a organizat această consultare cu scopul de a exercita presiuni asupra parlamentarilor ostili reformei, cei mai mulţi provenind din tabăra sa conservatoare.

Australienii ”au votat da pentru dreptate, angajament şi dragoste”, a declarat el. ”Acum nouă ne revine, Parlamentului australian, să ne suflecăm mânecile. Să facem această treabă pe care australienii ne-au însărcinat să o facem, să o facem anul acesta, înainte de Crăciun. Acesta trebuie să fie angajamentul nostru”.

Senatorul gay Dean Smith, membru al Partidului Liberal al lui Turnbull, a depus deja un proiect de lege în vederea legalizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, care le permite totodată anumitor organizaţii religioase să refuze să căsătorească cupluri homosexuale în cazul în care se opun acestui principiu.

Adepţii liniei dure a taberei conservatoare vor încerca să obţină concesii, cum ar fi autorizarea organizatorilor privaţi de căsătorii să refuze cupluri homosexuale.

Ei sunt susţinuţi de comunitatea musulmană şi creştinii conservatorii, în rândul cărora ”nu”-ul a înregistrat un important succes.

DISENSIUNI

Australia pare astfel să fie pe cale să dea pagina, după ani de impas politic.

Potrivit unui sondaj realizat în rândul parlamentarilor federali de grupul media Australian Broadcasting Corporation, 72% dintre membrii camerei Reprezentanţilor şi 69% dintre senatori ar vota pentru a schimba legea.

Cei care se opun mariajului gay au avertizat că nu vor renunţa.

”În democraţie, nu pentru că unul câştigă poţi să înaintezi ca un buldozer”, a declarat senatorul Eric Abetz.

”Trebuie să ne amintim că sunt 4,8 miliaone de australieni care au votat nu. Li se va refuza să fie auziţi? Sau se va încerca o calmare a temerilor lor, pentru a putea merge înainte ca naţiune?”.

Votul constituie o victorie istorică în opinia apărătorilor drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor, intersexualilor şi persoanelor queer (LGBTIQ), însă el a scos la suprafaţă disensiuni profunde în societate.

Activişti din tabăra ”da” au denunţat faptul că această consultare a dezlănţuit asupra gay-lor discursuri ale urii, iar cei din tabăra ”nu” s-au plâns că au fost acuzaţi de ”bigoterie”.

Înainte de trimiterea materialului de vot, în septembrie, dezbaterea a luat o turnură aparte, odată cu apariţia unor afişe pe care se puteau citi mesaje ca ”Opriţi pederaştii”, la Melbourne, şi răspândirea unor manifeste în care homosexualitatea era prezentată drept ”un blestem de moarte” la Sydney.

Subiectul a creat disensiuni inclusiv în familii.

Fostul premier conservator Tony Abbott a militat din toată puterea pentru tabăra ”nu”, spre deosebire de sora sa, Christine Forster, care este lesbiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.