Curtea Constituţională va fi sesizată în legătură cu neconstituţionalitatea sintagmei „poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare” cuprinsă în art.52 din legea privind CSM, ICCJ admiţând excepţia de neconstituţionalitate ridicată în procesul în care fostul procuror DNA Mircea Negulescu contestă decizia CSM privind suspendarea sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate invocată de recurentul–pârât Negulescu Mircea. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a sintagmei „poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare” cuprinsă în art.52 alin.(1) din Legea nr.317/2004 în raport cu dispoziţiile art.41 şi art.45 raportat la art.53 din Constituţie', a decis marţi instanţa.

De asemenea, ICCJ a admis în principiu recursul declarat de Negulescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, împotriva Încheierii din 28 februarie 2017, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară în dosarul nr.2/P/2017.

Următorul termen de judecată în acest caz este 23 octombrie.

În 16 februarie, Secţia pentru procurori a CSM a dispus sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului Mircea Negulescu privind abateri disciplinare şi încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

În aceeaşi zi, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii la DNA Ploieşti şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

O zi mai târziu, în 17 februarie, Mircea Negulescu a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, pe e-mail şi fax, cererea de demisie, dar pentru că solicitarea a fost trimisă vineri seara, aceasta a fost înregistrată luni 20 februarie la CSM.

În 28 februarie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis să îl suspende din funcţie pe Mircea Negulescu, procuror la Parchetul Judecătoriei Câmpina, până la finalizarea cercetărilor Inspecţiei Judiciare. Tot atunci, CSM a amânat decizia în cazul demisiei din magistratură a lui Mircea Negulescu, care a fost ulterior respinsă.

Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorul Mircea Negulescu a discutat cu soţia unei persoane cercetate penal, a dezvăluit date din dosare, a făcut aprecieri defăimătoare în cazul unor procurori, a avut un limbaj care poate contraria şi indigna şi a dat indicaţii privind formularea unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz. IJ a mai stabilit că acesta a cerut unui magistrat informaţii despre interceptări dintr-un dosar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.