Preşedintele PNL, Ludovic Orban, le-a spus liderilor liberali, parlamentarilor şi europarlamentarilor reuniţi la Neptun, că una din priorităţile partidului în noua sesiune parlamentară trebuie să fie întărirea autonomiei autorităţilor locale, astfel încât acestea să dispună de venituri care să le permită să nu mai stea cu mâna întinsă la Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să venim cu proiecte legislative care să susţină această viziune a noastră. Proiectul de lege referitor la creşterea cotelor şi sumelor care se fac surse de venit la bugetele locale din impozitele pe venit şi pe TVA. Există proiectul de lege privitor la utilizarea redevenţelor nu numai ca surse de finanţare a bugetului de stat, ci finanţarea autorităţilor locale din localităţile unde există aceste exploataţii ale zăcămintelor subsolului – să se facă surse de venit la bugetele locale (…) Ele trebuie să aibă resursele necesare din redevenţele pe care le plătesc companiile care exploatează bogăţiile subsolului”, le-a spus Orban liberalilor.

Liderul PNL a mai spus că partidul trebuie să susţină ”clar şi răspincat” transferul activelor deţinute de stat pe raza localităţilor, ”indiferent că sunt terenuri ale ADS, indiferent că sunt parcuri care se află în administrarea Romsilva, indiferent că sunt clădiri sau de alte tipuri de active care sunt prost administrate de stat”, care împiedică realizarea proiectelor de dezvoltare locală şi care ar putea să constituie un suport pentru comunităţile locale care să pună în practică toate proiectele de dezvoltare.

”Trebuie să modificăm ordonanţa 28 – nu există nicio ţară în lumea civilizată în care un ministru, pe şestache, să decidă ce proiecte de investiţii să fie finanţate în localităţile României. Trebuie schimbate radical procedurile care sunt folosite pentru alocarea fondurilor europene: proceduri clare, criteriile în baza cărora se stabilesc proiectele care urmează să fie finanţate, depolitizarea mecanismului de decizie în ceea ce priveşte alocarea resurselor de dezvoltare de la bugetul de stat către comunităţile locale”, a mai spus Orban. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.