Preşedintele american Donald Trump şi-a apărat cu vigoare, marţi seara (ora locală), reacţia de după violenţele sângeroase de la Charlottesville, într-un discurs în faţa a mii de susţinători entuziaşti, la Phoenix, lansând noi salve împotriva presei şi elitelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În faţa unei mulţimi galvanizate, care scanda ”USA! USA!”, preşedintele american şi-a oferit o baie de mulţime şi a criticat, în trei sferturi din discurs, presa, elitele şi ”Washingtonul”, ca şi cum ar fi fost din nou în campanie.

Vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul însărcinat cu Locuinţa Ben Carson i-au încălzit sala.

”Voi aţi înţeles mereu ce nu înţelegea Washingtonul”, a spus locatarul Casei Albe publicului, înţesat de multe pancarte ”Femeile pentru Trump” sau ”Veteranii pentru Trump” şi, bineînţeles, de şepci cu mesajul ”Să facem America măreaţă din nou”, sloganul său de campanie. O mână de protestatari care s-au strecurat în mulţime aa fost rapid escortaţi către ieşire.

El a repetat că ”mişcarea noastră este fondată pe iubirea faţă de americani, faţă de cei lăsaţi pe cont propriu, faţă de fiecare copil american care merită o şansă să-şi realizeze visele...”, după care a trecut la urmările evenimentelor de la Charlottesville, ce ”au atins America drept în inimă”.

”Am vorbit cu forţă împotriva urii şi intoleranţei când am aflat despre evenimentele” care au avut loc în urmă cu zece zile în acest oraş din Virginia, în cursul unui miting al unor grupări de extremă dreapta, şi anume neonazişti şi adepţi ai supremaţiei albilor.

Violenţe au izbucnit între manifestanţi de extremă dreapta şi contramanifestanţi, iar o tânără manifestantă a fost ucisă după ce un simpatizant neonazist a intrat în mulţime cu maşina.

ŞOFERUL, ”O PERSOANĂ ORIBILĂ”

Atacând dur presa care l-a acuzat că a reacţionat prea târziu sau că nu l-a condamnat suficient pe aurtorul crimei, Trump a lansat ”iată declaraţia mea: conducătorul maşinii este o persoană oribilă”.

Deplângându-i pe cei care vor ”să ne şteargă istoria şi cultura” îndepărtând statui ale unor eroi confederaţi, el s-a abţinut să evoce violenţa ”de ambele părţi”, o formulă care a inflamat spiritele şi a fost interpretată de mulţi, inclusiv în rândul Partidului Republican, ca o echivalenţă între contramanifestanţi şi neonazişti.

Trump s-a luat apoi de presă, timp de douăzeci de minute, pe care a criticat-o temeinic.

”A venit vremea ca presa să-şi recunoască responsabilitatea faţă de disensiunile pe care le generează”, a declarat, înainte să-şi atace ţintele predilecte - CNN, The New York Times (NYT) şi The Washington Post (WP) - şi să facă să fie aplaudat postul Fox News.

Magnatul în domeniul imobiliar i-a ironizat după aceea pe unii dintre opozanţii care manifestau în afara centrului de convenţie din Phoenix în care se desfăşura mitingul său şi care strigau ”Ruşine! ruşine! ruşine!” sau agitau pancarte care-l asimilau pe Trump cu Hitler sau naziştii.

”Toată săptămâna ei au vorbit despre mulţimea masivă care va fi aici. Unde sunt? Cred că a fost prea cald”, a spus Trump, făcând publicul să râdă.

Câteva sute de manifestanţi erau iniţial prezenţi, însă numărul lor a crescut ulterior şi a ajuns la câteva mii, potrivit unui corespondent AFP.

Spre deosebire de Charlottesville şi în pofida faptului că strigătele creşteau în intensitate, confruntarea nu a degenerat în violenţe.

Poliţia a folosit, însă gaze lacrimogene.

Trump a pus accentul pe locuri de muncă, antidotul tensiunilor rasiste în opinia sa, dând asigurări că un milion de locuri de muncă au fost create de la venirea sa la Casa Albă şi că imigraţia exercită ”o presiune incredibilă asupra familiilor (americanilor) care muncesc”.

Arizona, un stat de frontieră situat în sudul ţării, în care se află Phoenix, ”cunoaşte consecinţele mortale şi atât de triste ale imigraţiei ilegale, vieţile pierdute din cauza drogurilor, cartelurilor, gangurilor”.

Trump a evitat însă un anunţ care ar fi putut să declanşeze o adevărată explozie după Charlottesville, şi anume cu privire la graţierea prezidenţială a fostului şerif al comitatului Maricopa, în care se află Phoenix, Joe Arpaio, condamnat pentru că a încălcat o hotărâre federală prin faptul că-i hărţuieşte pe imigranţii fără acte.

”Nu o voi face astă seară pentru că nu vreau să creez controversă”, însă ”şeriful poate sta liniştit”, a promis el, sugerând că această graţiere a fost amânată.

Anterior, comandantul suprem s-a dus la Yuma, în Arizona, în apropiere de frontiera cu Mexicul, cu scopul de a lăuda meritele zidului pe care intenţionează să-l ridice de-a lungul întregii frontiere. El s-a întâlnit cu agenţi însărcinaţi să supravegheze frontiera, ”nişte oameni formidabili”.

Trump a respins declaraţiile celor care îi condamnă retorica războinică, în ultimele săptămâni, faţă de Coreea de Nord.

În opinia sa, atitudinea agresivă dă roade, iar omologul său nord-coreean Kim Jong-un începe să ”respecte” Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.