Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache (PSD) a declarat marţi, de la tribuna plenului, că deputaţii au fost convocaţi în mod „regulamentar şi constituţional” la sesiunea extraordinară, în condiţiile în care membrii Biroului Permanent şi liderii de grup au fost sunaţi luni, iar „cu o majoritate covârşitoare”, s-a decis programul forului legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ieri, când Camera Deputaţilor a fost sesizată cu această ordonanţă, noi aveam cinci zile în care obligatoriu trebuia să ne întrunim. Aici nu e dacă vrem sau nu vrem, potrivit articolului 115 trebuia să ne întâlnim. În urma apelului secretarului general, telefonic, la membrii Biroului Permanent şi la liderii de grup, cu o majoritate covârşitoare a membrilor BP şi a liderilor de grup s-a convenit ca sesiunea extraordinară să se facă azi, la ora 15.00, lucru pe care l-am făcut”, a spus Florin Iordache.

Social-democratul a susţinut că în cadrul Biroului Permanent de la ora 11.00 trebuiau stabilite doar comisiile la care urma să fie repartizat proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind acreditarea şcolilor doctorale până la evaluarea periodică.

„În Biroul Permanent de astăzi, de la ora 11.00, nu aveam decât să urmăm o procedură foarte clară, aceea de a solicita unei comisii sau mai multor comisii care să avizeze şi să facă raportul pe fond. Datorită faptului că nu am avut astăzi cvorum în Biroul Permanent, toate aceste lucruri le-a făcut plenul. Deci, pentru corecta informare, dumneavoastră aţi fost convocaţi regulamentar pentru că, de aceea avem Constituţia, dar Constituţia trebuie privită împreună, deci şi art. 66 alineatul 2 şi 3, dar şi art. 115. Nu putem citi separat un articol sau altul, trebuie să le citim împreună. În conseinnţă, dumneavoastră aţi venit astăzi în mod regulamentar, constituţional, am respectat şi art. 63, dar şi art 115”, a conchis vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, a afirmat, la rândul său, că s-a luat acceptul telefonic al tuturor membrilor Biroului Permanent pentru convocarea sesiunii extraordinare.

„Vreau să fac două, trei clarificări şi la faptul că colegul nostru de la USR a concluzionat că această şedinţă extraordinară nu are temei legal. Trebuie spus că ieri au fost sunaţi toţi membrii Biroului Permanent la telefon cărora, în majoritate, s-a luat acceptul pentru convocareea sesiunii extraordinare. În baza acestui accept, preşedintele Camerei Deputaţilor a convocat această sesiune extraordinară”, a subliniat deputatul PSD.

Deputatul USR Cristian Seidel a acuzat faptul că sesiunea extraordinară este „fără bază constituţională” şi ar putea fi considerată „un abuz în serviciu”. 

Potrivit articolului 66, alineatele 2 şi 3 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.

Conform articolului 115, alineatul 5, Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.