Românii ar putea să nu se bucure prea mult timp de cea mai rapidă creştere a salariilor din Uniunea Europeană întrucât productivitatea nu ţine pasul, iar consecinţa va fi scăderea competitivităţii, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este o veste poastă pentru inflaţie şi creşterea economică, consideră Lucian Croitoru, consilier pentru politică monetară a guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu.

”Este o iluzie să crezi că poţi să îţi forţezi ieşirea din categoria ţărilor cu forţă de muncă ieftină. Competitivitatea economică a ţării este erodată”, a spus Croitoru.

Guvernul României a fost criticat pentru că s-a concentrat în mod exagerat pe măsuri economice pe termen scurt. În timp ce creşterea economică a depăşit 5% datorită majorărilor de salarii şi mai multor serii de reduceri fiscale, BNR şi analiştii reclamă că aceste măsuri au fost luate în detrimentul cheltuielilor pentru investiţii, afectând dezvoltarea viitoare.

Salariile mici au contribuit în trecut la atragerea unor companii precum Renault şi Ford Motor.

Angajaţii din sectorul public formează o treime din forţa de muncă a României, ţară cu 19 milioane de locuitori, şi formează baza alegătorilor social-democraţilor aflaţi la guvernare. Pentru a atrage muncitorii săraci, PSD a dublat salariul minim, notează Bloomberg.

Efectele negative devin evidente.

Consilul pentru IMM-uri susţine că circa o treime dintre firmele pe care le reprezintă şi-au redus sau şi-au încetat activitatea din octombrie 2015, după ce noile măsuri salariale şi-au produs efectele. Consiliul s-a referit la creşterea costurilor cu forţa de muncă, între cele mai mari probleme, alături de deficitul de forţă de muncă, birocraţie, nivelul ridicat al taxelor şi corupţie.

Un exemplu este producătorul britanic de îmbrăcăminte Alison Hayes, care a închis o fabrică din România în luna martie motivând, printre altele, cu costul ridicat al forţei de muncă.

România a încheiat în 2016 patru ani de creştere a competitivităţii, coborând 9 poziţii, pe locul 62, într-un top mondial de 138 de ţări realizat de World Economic Forum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.