BBC prezintă, într-un reportaj, unicitatea satului Biertan din Transilvania, înscris în patrimoniul Unesco, unde biserica fortificată construită la 1490 adăpostea o "carceră" unde cuplurile care nu se mai înţelegeau erau închise de preot timp de şase săptămâni pentru a-şi rezolva problemele. În 300 de ani nu a existat decât un divorţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pitorescul Biertan, una dintre cele şapte aşezări germane de saşi, care este inclusă în patrimoniul mondial Unesco, a îngheţat în timp. Căruţele trase de cai fac parte din viaţa cotidiană, iar localnicii se adună să-şi vândă mărfurile în piaţa pietruită din sat. În inima satului este o biserică fortificată de secol XV înconjurată de dealuri", apreciază BBC. 

În bastionul estic al bisericii, de-a lungul unuia dintre zidurile fortificate, există o construcţie mică cu o cameră cât o cămară, "carcera".

Timp de 300 de ani, soţii care nu se mai înţelegeau erau aduşi aici, închişi până la şase săptămâni de către preotul local, în speranţa că îşi vor rezolva problemele şi vor evita, astfel, divorţul. 

Poate părea un coşmar, dar documentele arată că această formă de consiliere, "închisoarea maritală", era mai degrabă eficientă, scriu jurnaliştii britanici. 

"Graţie acestei construcţii binecuvântate, în cei 300 de ani de când Biertan a avut preot a existat un singur divorţ", a spus Ulf Ziegler, actualul preot din sat. 

Astăzi, mica şi întunecata "carceră" este un muzeu cu manechine. Camera are plafonul jos şi ziduri groase şi a fost amenajată cu o masă, un scaun, un cufăr şi un pat tradiţional sas, destul de mic încât pare al unui copil. În încercarea cuplurilor de a-şi salva căsniciile în acest spaţiu îngust, totul trebuia împărţit, de la o singură pernă şi o singură pătură la un singur loc la masă.  

Religia luterană din Transilvania saşilor a stat la baza mai multor aspecte ale vieţii, şi chiar dacă divorţul era permis în anumite circumstanţe - precum adulterul - era de preferat ca soţii să încerce să-şi salveze căsnicia. Aşa că un cuplu care dorea să divorţeze mergea de bunăvoie la preot care-i trimitea la "închisoarea maritală" pentru a vedea dacă neînţelegerile lor ar putea fi soluţionate înainte de a se despărţi. 

"Închisoarea era un instrument de a ţine societate într-o ordine veche creştinească", a explicat Ziegler, precizând că astfel erau protejate femeile şi copiii, care depindeau de menţinerea familiei unită pentru a supravieţui. Dacă însă avea loc un divorţ, soţul trebuia să plătească fostei soţii jumătate din averea sa, dar dacă se recăsătorea şi divorţa din nou, a doua soţie nu avea dreptul la nimic. 

În secolul al XII-lea, coloniştii saşi - originari din zone care astăzi sunt Franţa, Belgia, Luxemburg şi Germania - au fost invitaţi de regele Geza al II-lea al Ungariei să se stabilească în zona Transilvaniei şi să o apere de invadatorii tătari şi otomani, dar să şi dezvolte zona din punct de vedere economic. Transilvania saşilor a fost a meşteşugarilor harnici; Biertan a devenit o piaţă importantă cu o populaţie de 5.000 de persoane la 1510. 

În reportajul jurnaliştilor de la BBC, străzile din Biertan sunt descrise la apus, cu biserica cu cele nouă turnuri drept "loc al siguranţei şi venerării". "Mergând de-a lungul străzilor din Biertan în timp ce soarele începe să se rostogolească în spatele dealurilor, câţiva localnici îşi beau berea afară, iar un fermier îşi poartă coşul cu fân prin sat. Impunătoarea biserică, cu cele nouă turnuri fortificate este iluminată şi avea un scop evident: era punctul central pentru coloniştii saşi - un loc sigur şi venerat". 

Viaţa continuă să curgă liniştit, într-o pace meditativă, continuă reportajul. Astăzi, în Biertan există o presiune mai puţin religioasă şi financiară pentru cuplurile care se luptă să rămână împreună.  

“Motivul pentru care cuplurile rămâneau împreună nu cred că era dragostea. Motivul era să muncească şi să supravieţuiască", a mai spus Ziegler. “Dacă soţii erau închişi în carceră pentru şase săptămâni era foarte greu pentru ei să aibă destulă mâncare pentru anul următor, aşa că exista presiunea de a ieşi afară şi de a continua să muncească împreună". 

Ziegler crede că, inclusiv astăzi, conceptul de "închisoare maritală" ar putea fi aplicat de orice cuplu modern. El spune că a primit cereri de la soţi care doresc să fie închişi pentru a lupta pentru mariajele lor. 

"În familiile moderne este din ce în ce mai puţin timp pentru fiecare, suntem mai egoişti decât strămoşii noştri", este de părere preotul. "Suferim de singurătate, de aceea astăzi avem nevoie să conversăm mai mult, ca să aflăm ce este mai important pentru noi şi ce ne uneşte", afirmă preotul. 

Localitatea Biertan a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1224.

Astăzi, aşezarea săsească este cunoscută în lume datorită bisericii-cetate, inclusă în 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial al UNESCO. Biserica-cetate de aici, cu hramul Sfânta Maria, a fost restaurată prin donaţii făcute de originari din Biertan răspândiţi în Europa, Statele Unite ale Americii şi Australia. Şeful proiectului de restaurare, arhitectul Hermann Armeniu Fabini, a fost distins în 1991 cu medalia "Europa Nostra”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.