Peste 1.200 de hectare de livezi şi culturi au fost afectate de zăpada abundentă şi îngheţul din ultima decadă a lunii aprilie, arată un raport al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui întocmit, marţi, în baza datelor comunicate de către fermierii care au înregistrat calamităţi. Gradul de afectare a pomilor şi culturilor diferă de la o zonă la alta şi este cuprins între 40 şi 100%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intemperiile din ultima decadă a lui aprilie au afectat 1.268 de hectare cu livezi şi cereale din judeţul Vaslui, cele mai mari probleme fiind create de îngheţ şi cantităţile mari de zăpadă căzute peste florile copacilor şi culturile verzi de pe câmp.

Potrivit raportărilor făcute de fermieri către Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui, 358,16 hectare de livezi au fost calamitate, cei mai afectaţi pomi fiind cireşul, vişinul, mărul şi prunul. De asemenea, au fost afectate 325 hectare cultivate cu rapiţă, 287 hectare cu grâu, 182 hectare cu lucernă şi 114 hectare cu floarea-soarelui. Raportări de calamitate au făcut şi legumicultorii din Soleşti, cărora le-au fost distruse plantele de pe un hectar.

”Gradul de afectare a pomilor şi culturilor diferă de la o zonă la alta şi este cuprins între 40 şi 100%. Evident, procentul cel mai mare de calamitate este în livezi. Noi am transmis raportările către Ministerul Agriculturii, iar fermierii speră în acordarea unor ajutoare guvernamentale”, a declarat, marţi, pentru News.ro directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu.

Numărul total al celor care au făcut raportări către DAJ se ridică la 12 societăţi agricole. Cele mai afectate zone au fost Albeşti, Deleşti, Rebricea, Vultureşti, Boţeşti, Voineşti şi Soleşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.