Peste 100 de atestate pentru comercializarea legumelor şi fructelor în Piaţa Obor din Capitală au fost găsite, la un control recent, ca fiind eliberate fără respectarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, de către primăriile din mai multe judeţe ale ţării, inspectorii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale găsind şi mai multe nereguli, precum neafişarea originii produselor sau nerespectarea delimitării spaţiului pentru agricultorii români. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua, în perioada următoare, controalele în pieţele agroalimentare şi en gross din Bucureşti şi din municipiile din toate judeţele ţării, mai spun reprezentanţii ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, în urma unui control recent derulat în Piaţa Obor din Capitală, au fost găsite 135 de atestate eliberate cu încălcarea prevederilor Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol de către primăriile din judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Vrancea, Suceava şi Călăraşi, dar şi mai multe nereguli, precum neafişarea originii produselor sau nerespectarea spaţiului pentru agricultorii români.

Pentru aceste nereguli au fot aplicate 26 de amenzi, iar administraţia pieţei a primit avertisment scris şi termen de remediere a tuturor deficienţelor.

„Acţiunea are loc în vederea întăririi ordinii şi disciplinei în toate pieţele agroalimentare din România şi, în principal, pentru informarea corectă a populaţiei cu privire la provenienţa şi calitatea legumelor şi fructelor în special”, precizează reprezentanţii ministerului.

Potrivit acestora, acţiunile au ca scop indicarea corectă a provenienţei legumelor şi fructelor expuse la comercializare prin afişarea localităţii de producţie din România sau a ţării de origine pentru produsele din import, identificarea şi sancţionarea tuturor substituirilor de origine a legumelor şi fructelor, verificarea legalităţii deţinerii atestatelor de către comercianţi şi a modului de eliberare a acestora de către primării, existenţa unui spaţiu delimitat şi marcat distinct, de minim 40 la sută pentru producătorii agricoli români în toate pieţele agroalimentare din România, informarea corectă a consumatorilor privind originea şi caracteristicile produselor pe care le cumpără.

„Astfel de verificări se desfăşoară permanent în baza unei tematici de control aprobată de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, subliniază reprezentanţii ministerului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.