O instanţă turcă a început luni judecarea celor 47 de militari, acuzaţi că au orchestrat în noaptea puciului eşuat un plan de asasinare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan prin lansarea unei opraţiuni asupra unui hotel din staţiunea Mugla, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre cei 47 de inculpaţi din acest proces, 44 sunt în custodia autorităţilor, în vremce trei sunt judecaţi în absenţă, după ce au reuşit să fugă din Turcia.

Suspecţii au fost conduşi în incinta judecătoriei de către forţele de securitate turce, în timp ce mai mulţi protestatari scandau ”vrem pedeapsa capitală” şi ”Allahu Akbar”.

Preşedintele Erdogan a declarat anterior că a reuşit să scape cu 15 minute înainte ca militarii să ia cu asalt hotelul de pe malul mării Marmara, unde era în vacanţă alături de familia sa atunci când a început tentativa de puci în Istanbul şi Ankara.

Procurorii au cerut închisoare pe viaţă pentru fiecare suspect, printre cacre se numără şi cei 37 de militari care au făcut parte din echipa de atac din staţiunea Mugla.

Acest proces are loc sub cele mai înalte nivele de securitate, iar mai mulţi lunetişti au fost desfăşuraţi în jurul clădirii judecătoriei.

Autorităţile turce susţin că planul de asasinare a preşedintelui turc era o parte cheie a puciului eşuat, orchestrat de către clericul islamist Fethullah Gulen.

Avocatul lui Erdogan, Huseyin Aydin, a declarat că planul militarilor era de a-l ”neutraliza pe preşedinte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.