Pompierii maramureşeni au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru evacuarea apei din subsolurile şi beciurile unor locuinţe din judeţ, afectate de inundaţii, pentru decolmatarea unor podeţe, precum şi pentru distrugerea, prin explozie controlată, a unui pod de gheaţă format în dreptul localităţii Lăschia, comuna Copalnic Mănăştur. Hidrologii au emis cod portocaliu de inundaţii pentru râurile Iza, Tur şi Lăpuş, valabil până duminică dimineaţă, la ora 10.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş,ploile abundente căzute în ultima perioadă în judeţul Maramureş, concomitent cu topirea zăpezii şi formarea de zăpoare de gheaţă, au dus la creşteri ale nivelurilor cursurilor de apă din judeţ.

Încă din cursul zilei de vineri, pompierii militari au intervenit în mai multe localităţi, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a înlătura efectele creşterii debitelor. Astfel, personalul ISU Maramureş a acţionat în municipiul Baia Mare, în oraşul Târgu Lăpuş şi în comunele Şieu şi Copalnic Mănăştur, pentru decolmatarea podeţelor, în scopul prevenirii inundării gospodăriilor din zonele afectate.

Totodată, echipa pirotehnică a ISU Maramureş a acţionat la distrugerea, prin explozie controlată, a unui zăpor de gheaţă de aproximativ 400 de metri lungime, format pe râul Cavnic, în dreptul localităţii Lăschia, comuna Copalnic Mănăştur.

La această oră, se menţin avertizările hidrologice cod portocaliu pe râurile Tisa, Iza şi Lăpuş, respectiv cod roşu, la Statia Hidrometrică Valea Vişeului, de pe cursul râului Tisa.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, până duminică se pot produce creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, precum şi creşteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu ca urmare a  influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru.

INHGA informează că pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa (niveluri influenţate artificial din cauza blocajelor de gheţuri), Iza, Tur şi Lăpuş – bazin mijlociu şi inferior din judeţele Maramureş şi Satu Mare aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare de sâmbătă dimineaţă, de la ora 6.00, până la ora 16.00 pe unele râuri din bazinele hidrografice: bazinul superior al râului Tur, Firiza, Cavnic şi Mara. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai unor râuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.