Opportunity, roverul plasat cu succes de NASA pe Marte în ianuarie 2004, a împlinit la sfârşitul săptămânii trecute 13 ani de funcţionare neîntreruptă pe ”Planeta roşie”, depăşind de peste 50 de ori durata sa de viaţă iniţială, informează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robotul Opportunity a ajuns pe suprafaţa lui Marte pe 25 ianuarie 2004 pentru o misiune de explorare planetară ce avea prevăzută o durată de trei luni. Depăşind toate pronosticurile, chiar şi pe cele mai optimiste, Opportunity a celebrat săptămâna trecută cea de-a 13-a ”aniversare” a sa pe ”Planeta roşie”, depăşind de peste 50 de ori durata lui de funcţionare programată şi stabilind în acelaşi timp un record absolut pentru un dispozitiv mobil plasat pe suprafaţa unei alte planete.

După demonstraţia reuşită a micuţului robot cu şase roţi Sejourner în 1997 - ce avea o greutate de doar 11 kilograme -, plasat cu succes pe suprafaţa marţiană în cadrul misiunii Mars Pathfinder, NASA a decis să demareze o misiune mai ambiţioasă şi a lansat spre ”Planeta roşie” vehicule care erau capabile nu doar să se deplaseze pe suprafaţa unei alte planete, ci şi să efectueze o serie de analize ştiinţifice, extrem de utile experţilor în ştiinţe planetologice. Acesta a fost programul Mars Exploration Rover (MER). Pentru a reduce riscurile unei coborâri ratate pe suprafaţa marţiană, experţii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) au decis să lanseze două rovere, Spirit şi Opportunity, spre două regiuni diametral opuse de pe Marte, cu misiunea de a găsi urmele lăsate de apă atunci când această planetă era încă umedă şi caldă, în urmă cu 4 miliarde de ani.

Pe 4 ianuarie 2004, Spirit a efectuat o coborâre reuşită pe scoarţa marţiană, fiind urmat de Opportunity trei săptămâni mai târziu, în câmpia Meridiani Planum, pe 25 ianuarie, spre bucuria cercetătorilor de la JPL din Pasadena, California, extrem de mulţumiţi că au reuşit două coborâri succesive pe suprafaţa acestei planete. Dar, în timp de Spirit a făcut primii ”paşi” într-o câmpie izolată (un mediu ales pentru a reduce şi mai mult riscurile plasării pe scoarţa marţiană), Opportunity şi-a început misiunea într-o manieră mult mai spectaculoasă. A căzut din întâmplare pe fundul unui mic crater ale cărui margini lăsau să apară roci sedimentare, cu striaţii vizibile. Era un vis devenit realitate pentru geologii de la NASA.

În două luni, după câteva observaţii rapide şi imagini cu rocile din jur analizate la microscop, Opportunity şi-a îndeplinit integral obiectivul principal al misiunii sale: găsirea unor roci care să ateste fără niciun dubiu existenţa unor scurgeri de apă în întrecutul acestei planete. Încă din primele zile, norocul nu l-a mai părăsit pe micuţul robot cu şase roţi.

Cea mai mare distanţă parcursă vreodată de un rover uman pe o altă planetă

Pe parcursul celor 13 ani petrecuţi pe Marte, roverul Opportunity a parcurs un total de 43,79 kilometri, stabilind un record abolut pentru un vehicul automatizat trimis pe suprafaţa unei alte planete. Locul al doilea în clasamentul tuturor timpurilor este deţinut de roverul sovietic Lunokhod 2, care a parcurs 39 de kilometri pe Lună, în 1973. 

Opportunity continuă să îşi execute misiunea pe marginea craterului Endeavour şi în prezent, în ciuda unui braţ telescopic puţin afectat de ”artrită” şi a unor probleme cu memoria informatică, fapt ce complică uneori gestionarea misiunii de la sol.

Roverul Spirit şi-a depăşit şi el durata de viaţă prevăzută şi ”şi-a dat sufletul” abia în 2010, după o misiune dusă cu bine la capăt, ce a durat puţin peste şase ani.

Se pare că Opportunity datorează această longevitate excepţională vânturilor marţiene care sunt mai puternice în regiunea în care se află decât cele din regiunea lui Spirit şi care îi curăţă cu regularitate praful ce se acumulează pe panourile sale solare, fapt ce îi permite să continue să producă o cantitate de electricitate suficient de mare pentru a putea să funcţioneze.

Din 2012, Opportunity are un nou ”prieten” pe Marte - roverul Curiosituy, un vehicul mult mai mare şi mai bine înzestrat din punct de vedere ştiinţific, care îşi continuă la rândul lui misiunea şi oferă oamenilor de ştiinţă numeroase informaţii preţioase.

Dovedind că au mult umor, experţii de la centrul JPL din Pasadena au spus într-un mic videoclip că Opportunity, ajuns la vârsta de 13 ani, se comportă ”ca un adolescent de 13 ani”. De exemplu: Opportunity nu răspunde întotdeauna atunci când este contactat de inginerii de pe Terra (dificultăţi informatice sau probleme cu sistemul de comunicare), merge uneori foarte târziu la culcare (motorul rămâne uneori pornit şi pe timpul nopţii, în special pentru a fotografia cele două luni ale lui Marte, Phobos şi Deimos) şi adoră să publice fotografii pe internet (din 2004, peste 216.000 de fotografii ale sale au fost descărcate pe site-ul https://mars.nasa.gov/mer/home).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.