Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat joi că preţurile record la energia electrică de pe piaţa spot a bursei OPCOM se vor vedea în factura finale plătite de consumatori şi a acuzat "lipsa de coerenţă" a fostului guvern în realizarea stocurilor de energie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un preţ spot, este clar că am trecut printr-un moment de criză. De altfel, începutul mandatului a fost suprapus pe a petrece aproximativ două săptămâni în Dispeceratul Energetic Naţional şi poate a fost modul cel mai bun de a cupla cu specialiştii din acest domeniu. Impactul în economie, din păcate, totdeauna se regăseşte în factura finală către consumator”, a spus Petrescu, în urma unui eveniment pe teme energetice.

Ministrul susţine că societăţile cu statut de monopol Transgaz şi Transelectrica, controlate de Ministerul Economiei, şi-au făcut foarte bine treaba şi a asigurat integritatea sistemului atât pe partea de energie electică, cât şi pe gaze naturale. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Totuşi, politica de stocare sau poate lipsa de coerenţă în această politică din vară, cu impact în iarnă, în aceste zone poate ne-a adus într-o zonă de risc mai ridicat decât de obicei", a acuzat Petrescu.

Ministrul a avertizat că situaţia dificilă din sectoruşl energetic nu s-a încheiat. 

"Odată ce trecem de această perioadă de risc, care nu s-a terminat, am înţeles că mai sunt episoade de vreme cu temperaturi foarte scăzute, odată ce trecem de această perioadă cam deja trebuie să ne punem la punct o politică foarte clară în ceea ce priveşte stocul vizavi de următoarea perioadă de iarnă”, a mai spus ministrul. 

În urmă cu două zile, energia electrică pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) administrată de OPCOM a ajuns la 600 lei/MWh, nivel istoric, pe fondul consumului ridicat de energie în această perioadă cu temperaturi scăzute. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.