Barack Obama a declarat miercuri, cu două zile înainte să plece de la Casa Albă, că va fi discret, pentru a-l lăsa pe Donald Trump să guverneze, dar a subliniat că va lua cuvântul dacă ”valorile fundamentale” ale Americii - imigraţia, libertatea presei, dreptul la vot - vor fi în pericol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt profund convins că vom fi okay”, a declarat preşedintele american, în vârstă de 55 de ani, în ultima sa conferinţă de presă la Casa Albă, apărând, aşa cum a făcut-o deja în prima sa campanie din 2008, o formă de optimism cu privire la viitorul democraţiei americane.

”Acesta nu este doar Obama-cel-calm. Este ceea ce cred cu adevărat”, a adăugat el, evocând întrebări recurente ale jurnaliştilor care vor să ştie ce crede cu adevărat despre preşedinţia lui Trump.

Foarte detaşat în apărarea bilanţului său, pe un ton calm, preşedintele în exerciţiu a trasat o linie între jocul politic normal, în care nu intenţionează să se amestece, şi probleme care ating funcţionarea democraţiei, adresându-i, astfel un avertisment succesorului său.

”Pun în această categorie discriminarea sistematică, obstacole în dreptul la vot, încercări de a reduce la tăcere vocile discordante sau presa ori ideea de a expulza copii care au crescut aici şi care sunt, în toate privinţele, copii americani”.

Barack Obama părăseşte puterea cu o cotă de popularitate la apogeu, apropiată de cea de care se bucura atunci când prelua puterea în 2009.

Potrivit ultimului sondaj, realizat de CNN/ORC şi difuzat miercuri, 60% dintre americani îi aprobă acţiunea. El se află astfel în fruntea clasamentului preşedinţilor la final de mandat, după Bill Clinton (66% în ianuarie 2001) şi Ronald Reagan (64% în ianuarie 1989).

”VREAU SĂ SCRIU, SĂ TAC”

Referindu-se la viaţa sa de după preşedinţie, Barack Obama a insistat asupra dorinţei de a face un pas înapoi după cei opt ani pe care i-a petrecut în ”bula” de la Casa Albă.

”Vreau să scriu, să tac un pic, vreau să petrec timp cu fiicele mele”, a enumerat preşedintele democrat, care va pleca în vacanţă împreună cu familia, în California, imediat ce se va termina ceremonia de învestire.. ”Nu vreau să mă auziţi vorbind atâta”, a adăugat el zâmbind.

Barack Obama şi-a apărat totodată bilanţul celor două mandate, şi mai ales decizia anunţată marţi de a comuta pedeapsa lui Chelsea Manning, condamnată la 35 de ani de închisoare pentru că a transmis documente confidenţiale site-ului WikiLeaks.

”N-am nicio problemă să spun că s-a făcut dreptate”, a declarat el. Chelsea Manning a ispăşit ”o dură pedeapsă cu închisoarea (...), ea a fost judecată (...), ea şi-a recunoscut responsabilitatea pentru fapta sa, pedeapsa pe care a primit-o era prea disproporţionată”, a adăugat el, amintind că i-a comutat pedeapsa şi nu a anulat-o.

Militarul transgen care se numea Bradley Manning la momentul faptelor care i se reproşează, va fi eliberat pe 17 mai. Ea a fost condamnată în august 2013 pentru că a transmis 700.000 de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks.

Întrebat de părere are despre voinţa lui Donald Trump de a ”încălzi” relaţiile între Casa Albă şi Kremlin, Obama s-a abţinut să-l critice în mod direct pe succesorul său republican, dar a ţinut să pună un lucru la punct.

”Eu cred că este în interesul Americii şi lumii să aibă o relaţie constructivă cu Rusia”, a insistat el, subliniind că această viziune s-a lovit de o ”escaladare a discursului antiamerican” atunci când Vladimir Putin a revenit la preşedinţa rusă, în 2012, ceea ce a condus la o relaţie Washington-Moscova mai ”antagonistă” şi ”dificilă”.

”SUCCES!”

Cu privire la conflictul israeliano-palestinian, în legătură cu care s-a declarat ”profund îngrijorat”, i-a transmis preşedintele democrat avertismentul cel mai clar miliardarului newyorkez, care a promis că va instala ambasada americană la Ierusalim, un gest care va pune capăt unei posibile ”soluţii cu două state”.

Avertizând împotriva unei procedări la decizii unilaterale ”bruşte” într-un mediu potenţial ”exploziv”, Obama a îndemnat la reluarea dialogului, subliniind că statu-quoul este ”periculos pentru Israel, rău pentru palestinieni, rău pentru regiune şi rău pentru securitatea Statelor Unite”.

În momentul în care echipa lui Donald Trump a promis să analizeze natura relaţiilor Executivului american cu presa, Barack Obama a apărat importanţa sălii presei, în care vorbea, în centrul prestigioasei "West Wing" a Casei Albe.

”Să vă avem în această clădire a permis acestui loc să funcţioneze mai bine”, a declarat el, îndemnând presa să dea dovadă, cu noua administraţie, de ”aceeaşi tenacitate”.

Ultimul cuvânt pe care l-a spus al 44-lea preşedinte al Statelor Unite jurnaliştilor a fost ”Succes!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.