Divizarea societăţilor, creşterea populismului şi temerile legate de climă sunt principalele riscuri cu care se confruntă politicienii, şefii băncilor centrale şi liderii de afaceri care se vor reuni săptămâna viitoare la Davos, pentru Forumul Economic Mondial, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În lume au avut loc schimbări dramatice de la ediţia de anul trecut a forumului care are loc anual în staţiunea Davos din Alpii Elveţieni, alegerea ca preşedinte al SUA a magnatului Donald Trump şi votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană scoţând la iveală nemulţumirile profunde ale oamenilor faţă de globalizare.

Participanţii la ediţia din 2017 a Forumului se vor confrunta în acest an cu noi riscuri generate de alegerile care vor avea loc în Olanda, Franţa, Germania şi probabil în Italia.

Înainte de reuniunea anuală, raportul referitor la riscurile globale publicat miercuri de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) scoate în evidenţă creşterea discrepanţelor între venituri şi averi, tendinţa urmând că determine evoluţiile globale în următorul deceniu.

În timp ce avansul economiei mondiale este aşteptat să continue în acest an, susţinut de reducerile de taxe şi investiţiile în infrastructură mai mari anunţate de Trump în SUA, riscul protecţionismului se va amplifica, se arată în raport.

Există şi alte riscuri, cum este cel de schimbare a climei, care a crescut ca urmare a venirii la Casa Albă a preşedintelui Trump. Episoadele de vreme extremă sunt văzute ca cel mai mare risc unic la nivel global.

”Multe dintre aceste riscuri au fost subliniate în rapoartele precedente, diferenţa este că impactul acestora este în creştere”, a arătat Cecilia Reyes, directorul pentru risc la Zurich Insurance, unul dintre autorii raportului.

La reuniunea de la Davos, din 17-20 ianuarie, vor fi prezenţi 3.000 de participanţi, între care preşedintele Chinei, Xi Ping, primul şef de stat chinez care va participa la acest Forum, şi premierul Theresa May.

Cancearul german Angela Merkel şi premierul canadian Justin Trudeau au decis să nu participe la eveniment. Nici Trump, care va fi învestit în funcţia de preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, nu va fi prezent.

Angajamentul lui Trump de ”a face America din nou mare” va fi discutat intens la Davos, dar şi poziţia sa faţă de Orientul Mijlociu şi pericolul terorismului.

Un alt risc aflat în centrul atenţiei este dezvoltarea roboţilor şi riscul implicat pentru locurile de muncă. Raportul numeşte inteligenţa artificială şi robotica drept tehnologiile care au potenţialul să aibă atât consecinţe pozitive cât şi negative, inclusiv amplificarea riscurilor de piraterie informatică.

Raportul analizează 30 de riscuri globale şi 13 tendinţe, pe un orizont de 10 ani, prin intervievarea a circa 750 de experţi şi factori de decizie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.