Un ostatic român cere guvernului, într-un videoclip publicat luni seară, să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda. Iulian Gherguţ a fost luat ostatic încă din aprilie 2015, atunci când cinci islamişti înarmaţi au atacat o mină de mangan din localitatea Tambao, situată la aproximativ 350 de kilometri nord-est de capitala Ouagadougou, transmite AFP. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că se fac verificări privind autenticitatea înregistrării în care apare Gherguţ. MAE precizează că, având în vedere specificul acestei operaţiuni, procedurile de verificare pot să dureze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gherguţ vorbeşte în franceză cu un accent pronunţat în videoclipul jihadiştilor şi susţine că este într-o stare bună de sănătate. De asemenea, cetăţeanul român apare cu o barbă deasă şi pare că se uită pierziş în videoclipul datat la 21 septembrie.

Acesta cere guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Teroriştii Al-Murabitoun au revendicat mai multe atacuri sângeroase în statele sub-sahariene.

De asemenea, răpirea unor cetăţeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali şi Niger, dar mai rar în Burkina Faso.

Iulian Gherguţ (39 de ani) făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao.

Românul, care are inclusiv cetăţenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanţi islamişti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparţine omului de afaceri cu cetăţenie română şi australiană Frank Timiş.

De asemenea, autorităţile au susţinut că ostaticul român a fost transportat de militanţii islamişti în Mali.

După răpirea cetăţeanului român, autorităţile au declanşat o Celulă de Criză. Însă, executivul român nu a putut să asigure până în acest moment eliberarea lui Gherguţ.

Acesta nu este primul videoclip cu ostaticul român. Primul semn de viaţă al cetăţeanului român răpit a apărut într-un videoclip al jihadiştilor din august 2015.

MAE: Se verifică autenticitatea înregistrării

MAE anunţă, într-un comunicat de presă, că celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombriea unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ, iar în prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării.

"Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei", mai spune Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), este constituită conform "Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României" (aprobată de şedinţa CSAT din 3 iulie 2013).

"Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile  şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor", adaugă sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.