Ministerul Afacerilor Interne a publicat, luni, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care desfiinţează Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi înfiinţează o nouă structură, Unitatea de Protecţie Internă (UPI), unde angajaţii din domeniul informativ-operativ vor fi verificaţi în privinţa comportamentului simulat, atât la angajare, cât şi atunci când apar suspiciuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În subordinea Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează Unitatea de Protecţie Internă ca structură specializată, cu personalitate juridică, care desfăşoară activităţi de identificare, contracarare şi înlăturare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc la adresa informaţiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional şi capacităţii operaţionale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice”, se arată în ordonanţa de urgenţă supusă consultării publice.

Noua structură va fi sub control parlamentar urmând să fie transmise rapoarte, de către ministrul Afacerilor Interne, cu privire la activitatea Unităţii de Protecţie Internă în domeniul securităţii naţionale.

"Comandantul Unităţii de Protecţie Internă este cadru militar în activitate, numit în funcţie de către ministru, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Comandantul Unităţii de Protecţie Internă se subordonează nemijlocit ministrului Afacerilor Interne. Comandantul Unităţii de Protecţie Internă are calitatea de ordonator terţiar de credite în subordinea ordonatorului principal de credite”, mai este specificat în proiect.

Ordonanţa de urgenţă delimitează şi competenţele în domeniul integrităţii cadrelor din minister. Astfel, UPI nu se va mai suprapune cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) pe aceleaşi domenii de activitate. Totuşi, dacă, în activitatea de prelucrare informativă, cadrele UPI descoperă fapte de corupţie, vulnerabilităţi, ameninţări sau factori de risc, sunt obligate să anunţe DGA, iar dacă nu vizează competenţa MAI, datele se transmit celorlalte organe de stat competente, cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum SRI şi SIE.

Militarii UPI, ca şi angajaţii DIPI, nu vor avea rol de poliţie judiciară, astfel că nu vor putea face dosare penale.

"Personalul Unităţii de Protecţie Internă nu poate efectua acte de cercetare penală şi nu poate lua sau aduce la îndeplinire măsura reţinerii ori alte măsuri preventive privative sau restrictive de libertate”, se arată în documentul publicat de MAI.

De asemenea, controlul integrităţii cadrelor UPI va fi mai riguros decât în cazul angajaţilor DIPI, putând merge până la activităţi de evaluare a comportamentului simulat.

"Avizul din punct de vedere al integrităţii se acordă, de către comandantul Unităţii de Protecţie Internă, în urma unor verificări de specialitate. În cazul constatării existenţei unor suspiciuni cu privire la integritate, persoana poate fi supusă, cu acordul acesteia, evaluării comportamentului simulat”, se specifică în proiectul citat.

Verificările cu privire la comportamentul simulat pot fi făcute atât la angajare, cât şi în timpul derulării activităţii dacă apar suspiciuni.

"Refuzul de a se supune evaluării comportamentului simulat atrage excluderea din procedura de ocupare a postului. (…) Cadrele militare au obligaţia de a susţine evaluarea comportamentului simulat, în situaţia în care a fost dispusă ca urmare a constatării existenţei unor suspiciuni cu privire la integritatea acestora, în urma unor verificări de specialitate”, mai scriu oficialii MAI în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

În momentul în care va intra în vigoare, actul normativ le va da dreptul cadrelor militare să deţină armament şi muniţie.

Toţi poliţiştii care au lucrat în DIPI, structură care se desfiinţează prin ordonanţa de urgenţă, vor fi puşi la dispoziţia ministrului. Dacă vor să lucreze în UPI şi să devină militari vor da concurs şi dacă vor fi admişi, vor depune jurământ de credinţă faţă de ţară.

"Poliţiştii prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a-şi preda funcţia, respectiv de a inventaria şi preda documentele şi a bunurile aflate în gestiune, în termen de maxim 22 de zile lucrătoare de la data punerii la dispoziţie”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a anunţat că Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă se va numi, după reorganizare, Unitatea de Protecţie Internă, va funcţiona ca structură militarizată, în care va exista o combinaţie între personal militar şi personal civil, iar numărul cadrelor se va reduce, precizând că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va fi pus luni în dezbatere publică.

 "Vă confirm, pentru că este deja în proiect, că opţiunea finală a mea şi a conducerii Ministerului de Interne a fost de a organiza noua structură ca o structură militarizată, o combinaţie între personal militar şi personal contractual civil, pentru garanţiile de integritate. Mă refer la posibilitatea de a organiza teste de integritate. Este un lucru foarte important din punctul de vedere al conducerii MAI să avem garanţii de integritate pentru personalul care lucrează în această structură”, a declarat Dragoş Tudorache.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că, pe zona de competenţă, obiectivul a fost să se elimine suprapunerile în dublu sens.

"În intern, de a elimina suprapunerile de competenţă sau neclarităţile între DIPI şi DGA, având în vedere că şi una şi alta aveau gestiunea problemelor de integritate. Primul obiectiv a fost acela de a delimita competenţa noii unităţi de protecţie internă. Pe zona de ordine publică, noua competenţă pe care noua structură o va avea, aici aştept o interacţiune şi un mod de acţiune integrat între noua unitate şi celelalte structuri ale ministerului. Se ajunsese la o izolare mult prea mare a DIPI faţă de celelalte arme. Ei lucrează în susţinerea celorlalte arme”, a precizat Tudorache.

Ministrul a mai spus că a treia zonă de competenţă este cea de gestiune a informaţiilor secrete.

"Prin reoganizarea care se face se reduce numărul cadrelor. Posturile degajate din această reorganizare se vor duce la DGA pentru a susţine activitatea anticorupţie, iar cealaltă parte va merge către Direcţia Operaţiuni Speciale, care se confruntă cu solicitări din ce în ce mai multe din partea parchetelor pentru sprijin operativ”, a mai spus ministrul.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a spus, într-un interviu pentru News.ro, că după ce a fost finalizată analiza privind DIPI, nu mai are nicio îndoială că această structură trebuie reformată, pentru că ea trebuie să ofere sprijin informativ MAI, DNA, DIICOT şi Parchetului instanţei supreme, însă acum acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Tudorache a precizat că reorganizarea va fi, cel mai probabil, făcută prin ordonanţă de urgenţă, iar în noul DIPI ar putea fi o parte militarizată, dar şi una civilă, pentru a nu exista percepţia că ne întoarcem în timp, la “faimosul «Doi si-un sfert»”.

“De partea cealaltă, ar putea exista percepţia că ne întoarcem înapoi în timp, când fostul DIPI, faimosul «Doi si-un sfert» era o structură militarizată. Vă spun cu toată sinceritatea şi deschiderea, de aici vine şi una din rezervele mele. Dacă voi ajunge să optez pentru aceasta, o voi face într-o variantă foarte bine conturată, foarte bine reglată. În niciun caz nu pentru toată structura, în aşa fel încât să obţinem acea eficienţă şi capacitate de a testa integritatea permanent pentru zona cea mai esenţială şi mai sensibilă din structură, dar restul structurii să fie una civilă. Deci, cu aceste concepte de detaliu încă lucrăm în aceste zile şi veţi vedea varianta finală”, a mai spus Tudorache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.