Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, un amendament la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevedea că deţinuţii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice elaborate, astfel încât aceste persoane să beneficieze de 20 de zile de reducere a pedepsei pentru fiecare carte publicată în spatele gratiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, un raport favorabil la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 24/2016, cu amendamentul că persoanele private de libertate primesc pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie o reducere de 20 de zile, nu doar 20 de zile indiferent de numărul acestora.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat, în cadrul dezbaterilor din comisie, că prevederea din Ordonanţă potrivit căreia un condamnat poate primi o reducere a pedepsei de doar 20 de zile, indiferent de numărul de lucrări publicate, este nedreaptă. 

”Eu nu spun că pentru o lucrare cu adevărat ştiinţifică se transpiră cu sânge, ceea ce se şi face, dar nici nu pot să cad în extrema ordonanţei să spun: 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat după gratii şi a scris cinci lucrări. Nu se poate. Este o nedreptate ce face ordonanţa. De aceea facem un compromis. După părerea mea e puţin, dar e părerea mea. Cel puţin 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică”, a spus Ioan Chelaru.

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), a spus că nu este de acord ca cineva care munceşte mai mult să primească aceeaşi reducere a pedepsei ca unul care a muncit mai puţin.

”Cred că nici în cazul ăsta nu putem să-i uniformizăm pe toţi”, a susţinut Boboc.

Comisia juridică a adoptat, în urma discuţiilor, un amendament care prevede că, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă sau invenţie realizată, se acordă o reducere de 20 de zile, şi nu 20 de zile, reducere a pedepsei, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice scrise, aşa cum era stipulat în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 24/2016. 

Amendamentul a fost aprobat de comisie cu unanimitate de voturi. 

Guvernul a elaborat  în luna iunie o Ordonanţă de urgenţă care prevede că, în cazul elaborării şi publicării de lucrări ştiinţifice sau invenţii şi inovaţii brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite.

Beneficiul acordat deţinuţilor este valabil indiferent de numărul de lucrări publicate, faţă de reglementările anterioare, care le deduceau din pedeapsă câte 30 de zile pentru fiecare lucrare publicată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.