Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a afirmat, luni, la Palatul Cotroceni, că România este un exemplu din perspectiva luptei anticorupţie, iar ţara sa "are ce învăţa" în acest domeniu, iar preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România poate oferi expertiză partenerilor în acest domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kiska a lăudat creşterea economică a României, afirmând că ţara noastră este "un campion" al Europei în acest domeniu, dar a lăudat şi eforturile anticorupţie întreprinse de autorităţi.

"România ne arată totuşi că creşterea economică se poate lega şi cu lupta împotriva corupţiei şi această inspiraţie - şi nu vorbesc de România doar din curtoazie, am menţionat de mai multe ori acest fapt, am menţionat şi acasă - sunt foarte multe lucruri pe care le putem învăţa din partea României", a spus Andrej Kiska.

Preşedintele Slovaciei a continuat spunând că ţara sa sprijină "total" România în eforturile de a deveni membru Schengen.

Întrebat de jurnaliştii slovaci dacă are de oferit sfaturi Slovaciei în privinţa luptei împotriva corupţiei, Klaus Iohannis a afirmat că a atins acest subiect în discuţiile tête-à-tête avute cu Andrej Kiska şi se bucură că un "prieten important" ca Slovacia apreciază măsurile luate de România.

"Evident că, în măsura în care autorităţile slovace doresc un schimb de experienţă sau doresc să cunoască în detaliu modelul nostru, suntem mai mult decât dispuşi să împărtăşim experienţa noastră şi să ajutăm pe partenerii noştri în a-şi construi organisme similar de eficiente", a spus şeful statului.

El a precizat că, deşi în România lucrurile merg în direcţia cea bună, şi ţara noastră mai are paşi de făcut. "Pentru noi eradicarea corupţiei este vitală, fiindcă această corupţie nu doar că ameninţă consolidarea democraţiei, corupţia încetineşte creşterea economică, corupţia îi sperie pe investitori. Cred că suntem pe calea cea bună, dar mai avem mult de făcut", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a sosit, luni, în România, unde a depus o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, apoi a mers la Palatul Cotroceni, unde a fost primit de către preşedintele Klaus Iohannis

Marţi, preşedintele Slovaciei va merge la deschiderea forumului de afaceri româno-slovac, iar în cursul serii va merge în judeţul Arad, la Nădlac, unde va avea o întâlnire cu membri ai comunităţii slovace din România.

Este prima vizită de stat a lui Andrej Kiska în România. În noiembrie 2015, Klaus Iohannis s-a aflat la Bratislava, în vizită de stat, la invitaţia lui Andrej Kiska.

Din iulie, Bratislava îşi asumă preşedinţia rotativă a UE pentru o perioadă critică de şase luni, în care blocul comunitar se confruntă cu o presiune fără precedent, generată de decizia britanicilor de a ieşi din Uniune. Aceasta este prima preşedinţie asumată de statul slovac, care a aderat la UE în ianuarie 2004.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.