Autorităţile din judeţul Vaslui au interzis vânzarea de porci în târguri, iar vameşii de la Albiţa şi Poliţia vor face controale mai amănunţite asupra maşinilor pentru a preveni apariţia pestei porcine africane. Măsurile au fost luate în urma suspiciunilor că în Republica Moldova ar fi două focare de boală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apariţia unor suspiciuni că în Republica Moldova ar fi două focare de pestă porcină africană a determinat autorităţile vasluiene să ia măsuri pentru prevenirea apariţiei bolii în judeţ.

Astfel, a fost interzisă comercializarea porcilor în toate târgurile, primăriile fiind obligate să urmărească dacă această dispoziţie dată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui este respectată de către crescătorii de animale. În acelaşi timp, Poliţia a intensificat controalele în trafic pentru a depista dacă sunt făcute transporturi ilegale de porcine pe teritoriul judeţului.

De asemenea, autorităţile din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, cea mai importantă vamă cu Republica Moldova, au intensificat contoalele asupra mijloacelor de transport şi a bagajelor elor care intră din ţara vecină în România pentru a fi depistate şi confiscate produsele de origine animală.

”Proprietarii celor 47 de fonduri de vânătoare din judeţ au fost informaţi cu privire la depistarea unor suspiciuni de boală la porcii mistreţi, care sunt rezervorul principal de transmitere a pestei porcine africane. Dacă paznicii de vânătoare depistează cadavre de mistreţi au obligaţia ca, împreună cu medicii veterinari concesionari, să preleveze probe pentru a fi făcute analize de laborator specifice. Mai bine să fie o alarmă falsă decât să ne trezim cu un focar de boală la noi în judeţ”, a declarat, miercuri, pentru News.ro, şeful Serviciului Control Oficial al Sănătăţii Animale al DSVSA Vaslui, Augustin Tătaru.

Pe lângă aceste măsuri, specialiştii DSVSA Vaslui vor face, în perioada imediat următoare, o instruire a medicilor veterinari, a reprezentanţilor fondurilor de vânătoare şi a crescătorilor de animale din judeţ cu privire la ceea ce înseamnă pesta porcină africană şi efectele acestei boli. 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marţi, că ”sunt toate semnele” că există unul sau două cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova, fiind trimise în Portugalia teste ale căror rezultate ar trebui să fie gata în zilele următoare, el arătând că "ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România", în condiţiile în care nu există vaccin şi singura soluţie ar fi uciderea porcilor şi, în plus, distrugerea cadavrelor.

”Colegii de la Autoritatea Veterinară au făcut tot ce se poate, împreună cu colegii din Republica Moldova, pentru a sesiza la timp şi a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele că avem un caz, dacă nu două, de pestă porcină africană în Moldova şi nu ştiu dacă trebuie să aşteptăm momentul în care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred că, de fapt, noi trebuie să prevenim încă de pe acum şi cred că este cazul ca instituţiile abilitate - MAI, Poliţia de Frontieră, IGSU, colegii veterinari şi de fapt autorităţile locale, reprezentanţii tuturor acestor instituţii să ia toate măsurile necesare pentru a preveni”, a declarat Irimescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.