Preşedintele Consiliului judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost audiat mai mult de patru ore, luni, în dosarul de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Harghita, în care acesta, alături de alte 12 persoane, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu, fals intelectual şi denunţare calomnioasă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a răspuns unor întrebări generale legate de relaţia pe care o are cu celelalte persoane inculpate în dosar. Între altele, el a afirmat că atunci când a venit la conducerea Consiliului Judeţean, unele dintre proiecte erau supradimensionate din punct de vedere al bugetului, susţinând, totodată că a delegat toate atribuţiile privind drumurile judeţene unuia dintre vicepreşedinţi, Sofalvi Laszlo, inculpat în dosar, specialist în acest domeniu, în vreme ce el s-a concentrat pe atragerea de fonduri pentru bugetul judeţului, în special pentru asfaltarea drumurilor.

"În privinţa drumurilor judeţene nu am avut atribuţii privind verificarea lucrărilor, comunicarea cu proiectantul, executantul, dirigintele de şantier, nu am făcut parte din comisiile de recepţie a lucrărilor, iar cu partea tehnică nu am avut nicio atribuţie. În 2008 - 2012 întotdeauna m-am bazat pe specialiştii Consiliului Judeţean, am luat decizii la propunerea specialiştilor şi alocările de sume pentru un tronson de drum veneau din partea direcţiei de specialitate. Iniţierea proiectelor de hotărâri CJ era făcută de structurile de resort, prin vicepreşedinte. Precizez că nu am refuzat niciodată o astfel de propunere şi că am considerat că totul se desfăşoară legal, apreciind că sarcina principală era atragerea de fonduri pentru buget, în special pe linia construcţiei de drumuri”, a explicat preşedintele CJ Harghita.

La finalul audierii, apărătorul acestuia, avocatul Sergiu Bogdan a afirmat că au fost făcute mai multe solicitări, respinse de către judecător, între care sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind o directivă la nivelul UE, privind drepturile celui acuzat, "care nu a fost transpusă corect în România”. 

"Este vorba despre situaţia unui acuzat, căruia trebuie să i se comunice în cel mai scurt timp informaţia sau acuzaţia de manieră detaliată. Şi acolo, această chestiune spune aşa, că dacă intervin elemente relevante în cursul judecării, cum este situaţia respectivă, trebuie ca să îi fie recomunicată acuzaţia. Or, în momentul în care s-a modificat cadrul legislativ şi avem o altă definiţie a abuzului în serviciu după decizia Curţii Constituţionale, nouă ni se pare firesc şi normal ca acuzarea să facă lucrul acesta, să ne prezinte acuzaţia raportat la decizia CCR", a spus avocatul Sergiu Bogdan. 

El a amintit şi "un  lucru pozitiv” pe care l-a obţinut, pe lângă cererile care au fost respinse de către judecător sau au rămas în pronunţare, şi anume că apărători pot invoca aspecte de nelegaliate legate de probe şi pe parcursul cercetării judecătoreşti, nu doar în camera preliminară.  

Judecătorul de caz "i-a invitat” chiar să conteste orice probă, pentru a-şi forma o imagine cât mai clară asupra speţei.

După mai bine de opt ore, dintre care aproape patru ore şi jumătate au fost alocate audierii preşedintelui CJ Harghita, avocaţii au solicitat amânarea procesului.

Audierea preşedintelui Borboly Csaba privind situaţia de fapt va continua la următorul termen, stabilit pentru 24 octombrie. 

Borboly Csaba a fost trimis în judecată, în 2013, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată, fals intelectual şi denunţare calomnioasă. In acelaşi dosar de corupţie au mai fost trimişi în judecată, alaturi de Borboly, alţi 12 inculpaţi.

Potrivit DNA Târgu Mureş, prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici.

Dosarul a intrat iniţial pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş, primul termen fiind în 21 octombrie 2013, iar în martie 2014 a fost strămutat la Tribunalul Harghita.

Trei dintre inculpaţii în dosarul în care este cercetat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi în primă instanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.