Aproximativ 30 de tineri protestează, miercuri seară, în Piaţa Universităţii faţă de decizia Curţii Constituţionale de a aviza pozitiv iniţiativa de modificare a Constituţiei astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii dintre protestatari poartă bannere cu inscripţia "Love is gay" şi coifuri colorate în culorile curcubeului. Tinerii scandează "Drepturi egale, drepturi egale" şi "Iubim, luptăm, rezistăm, iubim". Mai mulţi jandarmi sunt prezenţi în Piaţa Universităţii.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

"E un protest în stradă al comunităţii LGBT ca reacţie la decizia Curţii Constituţionale de a aproba iniţiativa Coaliţiei pentru Familie. Aproximativ 300 de persoane se vor strânge pentru a protesta paşnic cu privire la motivul prezentat şi cerem Parlamentului României să nu aprobe iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei", a declarat Vlad Viski, preşedintele asociaţiei MozaiQ, iniţiatoare a protestului.

Viski a mai spus că CCR a ratat şansa de a reconfirma statul de drept în România.

"Considerăm că România e un stat european şi unul din principiile fundamentale ale democraţiei este protecţia minorităţilor. Avem între noi atât persoane LGBT, cât şi persoane heterosexuale. Considerăm că CCR a ratat azi o şansă de a reconfirma statul de drept din România şi egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii", a adăugat preşedintele asociaţiei MozaiQ.

Jandarmii le-au explicat celor prezenţi că manifestează ilegal. Prin urmare, Vlad Viski l-a anunţat pe negociatorul forţelor de ordine că, în foarte scurt timp, cei prezenţi la fântânile de la Universitate se vor retrage.

Asociaţiile MozaiQ şi TRANSform au anunţat pe facebook că va avea loc un protest în Capitală, începând cu ora 19.00, ca reacţie la decizia CCR.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Cele două asociaţii "consideră regretabilă decizia Curţii Constituţionale a României cu privire la iniţiativa cetăţenească a Coaliţiei pentru Familie prin care se urmăreşte revizuirea Constituţiei României în sensul restrângerii definiţiei familiei la cea nucleară şi implicit interzicerea oricărei posibilităţi pentru legiferarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex."

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, aliniatul 1, care se referă la definiţia familiei.

În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie"

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.