Un artist belgian care a studiat la Bucureşti printr-un program Erasmus şi şi-a făcut lucrarea de diplomă într-un sat din Buzău, acum vorbind cu uşurinţă româneşte, a adus la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) o fanfară ”inedită”, în care cântă alături de alţi şapte tineri ”un mix de muzică românească, bulgărească, evreiască, turcească, amestecat cu rock & roll şi chiar metal”. Sibienii care îi ascultă sunt încântaţi de ritmuri şi uimiţi de intrumentele folosite de muzicieni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maxime Tirtiaux este unul dintre membrii trupei Kermesz A L’est, din Belgia. Sunt opt muzicieni care formează o fanfară ”inedită”, care încearcă să reproducă prin muzică ”o Europă de Est sălbatică”.

În aceste zile, fanfara poate fi văzută şi auzită la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), în spectacole stradale care adună sute de spectatori. Artiştii râd, zâmbesc, se fotografiază cu spectatorii şi îşi modelează programul în funcţie de cerinţele publicului.

Maxime Tirtiaux vorbeşte româneşte şi este cel care interacţionează cel mai mult cu publicul.

”Am fost student la Agronomie şi am venit la Bucureşti cu Erasmus. M-am apucat să învăţ cât am stat în România, aproximativ un an, şi mi-am făcut şi lucrarea de diplomă într-un sat din Buzău”, spune tânărul.

După ce a terminat facultatea a înţeles că nu-i place totuşi să fie inginer şi s-a întors la prima dragoste - muzica.

”Trupa noastră se numeşte Kermesz A L’est, avem un francez în trupă şi restul suntem belgieni. Trupa nu a pornit în acest format. Am evoluat de-a lungul timpului. Punctul de pornire a fost o trupă de circ şi făceam jonglerii, până când ne-am dat seama că ne-ar plăcea mai mult să fim muzicieni. Muzica noastră e un mix de muzică românească, bulgărească, evreiască, turcească, de peste tot, amestecat, fără graniţe, cu rock & roll şi chiar şi metal”, explică Maxime Tirtiaux.

El cântă la un instrument despre care spune că este ”ciudat”.

”Se numeşte banjoline - un fel de mandolină amestecat cu un banjo, de fapt un banjo cu opt corzi. Mai avem trompete explozive şi încercăm să creăm o fanfară inedită, păstrând şi o parte din trecutul nostru de circari”, mai spune artistul.

Spectacolele lor, povesteşte Maxime Tirtiaux, sunt special concepute pentru stradă. Celor opt muzicieni le place mai mult să cânte în evenimente stradale, decât pe scenă, deşi trupa are şi spectacole în interior.

”Ceea ce facem noi este creat special pentru stradă. Avem şi concerte pe scenă, dar ceea ce facem pentru festivaluri este mai diferit. Preferăm pe stradă pentru că e mai uşor să interacţionăm cu publicul, avem un feedback mai puternic şi e foarte plăcut. La Sibiu ne simţim foarte bine primiţi, publicul este drăguţ şi, din păcate, stăm prea puţin aici”, mai spune Maxime Tirtiaux.

Trupa s-a înfiinţat în urmă cu mai mult de zece ani şi a avut până acum peste 700 de concerte în toată Europa.

”Sunt minunaţi. Au şi intrumente pe care nu le-am mai văzut până acum. Sună extraordinar”, a spus una dintre tinerele care i-a ascultat pe pietonala Nicolae Bălcescu din Sibiu.

Fanfara susţine concerte acustice sau spectacole muzicale pe scenă, precum şi spectacole de teatru stradal.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) se desfăşoară în perioada 10-19 iunie şi reuneşte 2.850 de artişti din 70 de ţări. Organizatorii estimează că peste 65.000 de spectatori urmăresc zilnic evenimentele din cadrul festivalului, spectacolele de stradă fiind preferatele publicului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.