Preşedintele Klaus Iohannnis a anunţat, miercuri, la TVR, că Dan Mihalache, şeful Cancelariei prezidenţiale, va fi numit ambasador al României în Marea Britanie, numirea sa făcând parte dintr-un pachet mai mare de numiri de ambasadori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pot să confirm că domnul Mihalache a fost propus pentru poziţia de ambasador al României în Marea Britanie şi pot să pun că am aprobat această solicitare”, a anunţat Klaus Iohannis.

El a precizat că numirea consilierului prezidenţial Dan Mihalache ca ambasador face parte dintr-un pachet mai amplu de desemnare a unor ambasadori, fiind vorba de circa 20 de persoane.

Astfel, Marius Lazurca, rechemat recent din postul de ambasador la Chişinău, va fi trimis ca reprezentant diplomatic al României la Budapesta. În locul său va merge ca ambasador la Chişinău Daniel Ioniţă, în prezent secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a mai anunţat preşedintele Iohannis.

”Avem o propunere bună pentru Chişinău, este vorba despre domnul Ioniţă, fost secretar de stat la Externe, avem o propunere bună pentru Budapesta, ambasadorul care până acum a fost în Chişinău, domnul Lazurca, şi încă alţii”, a declarat Iohannis

Daniel Ioniţă este diplomat de carieră începându-şi activitatea în MAE în anul 1996. În 2010-2011 a ocupat postul de director general pentru Afaceri Strategice în cadrul Ministerului de Externe. În 2011 a fost numit ambasador în Norvegia pentru ca în 2014 să fie desemnat ca secretar de stat. 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele de rechemare de la post a 14 ambasadori, între care Cătălin Avramescu (Finlanda şi Estonia), Ireny Comaroschi (Olanda), Marius Lazurca (Republica Moldova) şi Dana Constantinescu (Italia).

Catălin Avramescu, ambasador în Finlanda şi Estonia, a fost consilier de stat al lui Traian Băsescu, din 2008 în 2011. La mijlocul anului 2011, MAE l-a propus pe acesta ambasador, nominalizarea sa fiind contestată în Parlament. Senatorii şi deputaţii opoziţiei (USL) au acuzat că acesta este o propunere politică, fiind susţinut de Traian Băsescu şi PDL.

Cătălin Avramescu a fost numit ambasador în Finlanda, în iulie 2011, de către preşedintele Traian Băsescu.

Dana Manuela Constantinescu a fost acreditată ambasador în Italia printr-un decret semnat de către preşedintele Traian Băsescu în februarie 2013, în pofida faptul că aceasta primise, în iunie 2015, aviz negativ din partea comisiilor de politică externă ale Parlamentului. La audierea în comisii, Dana Constantinescu nu a ştiut să spună numele miniştrilor italieni care deţin portofoliile de Interne şi Externe. În iulie 2012, ministrul de Externe de la acea vreme, Andrei Marga, declara, că, în cele din urmă, a trimis preşedintelui Traian Băsescu, la cererea expresă a acestuia, hârtiile cu propunerea de ambasadori pentru Italia, deşi con sidera că nu este bine ca aceasta să fie trimisă la post la Roma.

Numirea ambasadorilor este o atribuţie a şefului statului, iar avizul comisiilor parlamentare este unul consultativ.

Dana-Manuela Constantinescu s-a născut în 1962, la Slobozia, ea absolvind în 1986 Facultatea de Utilaje Tehnologice la Institutul de Construcţii din Bucureşti, cu licenţa de inginer mecanic, profesând în acest domeniu până în 1992 când s-a angajat în Ministerul Transporturilor. În perioada când Traian Băsescu a fost ministru al Transporturilor, Dana Constantinescu a fost director pentru relaţiile internaţionale ale ministerului.

În 2006, Dana Manuela Constantinescu a fost numită ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârşitul anului 2011.

Ireny Comaroschi a fost acreditată în urmă cu patru ani la Haga. Comaroschi vorbeşte fluent limba olandeză şi are o experienţă de 19 ani în diplomaţie, ocupând anterior şi funcţiile de ambasador în Polonia şi Ungaria. Ea a mai lucrat între 1994 şi 1998 în Ambasada României de la Haga.

Marius Lazurca este de 6 ani ambasadorul României la Chişinău. Născut în anul 1971, Lazurca este căsătorit şi are şase copii. Înainte de a merge la post la Chişinău, Marius Lazurca a fost ambasadorul României la Sfântul Scaun.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele de rechemare a 14 ambasadori, respectiv: ambasadorul României în Regatul Danemarcei şi în Republica Islanda, Matei-Viorel Ardeleanu, amasadorul României in Ucraina, Cornel Ionescu, ambasadorul României în Bosnia şi Herţegovina, Filip Teodorescu, ambasadorul României în Turcia, Radu Onofrei, ambasadorul României în Portugalia, Vasile Gheorghe Popovici, ambasadorul României în Spania, Ion Vîlcu, ambasadorul României în Olanda, Ireny Comaroschi, ambasadorul României în Italia, Malta şi San Marino, Dana Manuela Constantinescu, ambasadorul României în Finlanda şi Estonia, Cătălin Avramescu, ambasadorul României în Croaţia, Cosmin George Dinescu, ambasadorul României în Bulgaria, Anton Păcureţu, ambasadorul României în Mexic, Ana Voicu, ambasadorul României în Maroc, Simona Mariana Ioan, şi ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Gabriel Lazurca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.