Peste 140 de litografii de Marc Chagall, ce alcătuiesc o colecţie estimată la aproximativ 40.000 de euro, sunt expuse la Castelul Cantacuzino din Buşteni, începând de luni până pe 26 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia ”Marc Chagall - The Meaning of Life” este structurată în cinci serii, iar lucrările sunt expuse în cinci încăperi ale castelului. Publicul va vedea, între altele, seriile ”Odiseea”, ”Ilustraţii pentru Biblie” şi ”Ferestrele din Ierusalim”, o colecţie de zece litografii inspirate de plafonul operei Garnier din Paris, realizate de Marc Chagall, tipărite, în principal, în atelierul lui Fernand Moulot din Paris.

”Este unul dintre artiştii mei favoriţi, după Dali şi Picasso, era logic să-l avem aici pe Chagall. În vară, urmează Van Gogh, iar de Anul Nou va fi cineva special, pe care nu vi-l dezvălui acum”, a declarat, pentru agenţia de presă News.ro, Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate, unul dintre iniţiatorii galeriei de artă a Castelului Cantacuzino.

Toate lucrările lui Chagall aflate în expoziţie aparţin colecţionarului german Thomas Emmerling. În România, ele au fost expuse pentru prima dată la Muzeul de Artă din Timişoara.

”Mergem pe lucrările de grafică, sunt mai accesibile, reprezintă o tehnică mult mai plăcută, într-un fel, pentru că prezintă o povestire. Este o versiune modernă a picturii bisericeşti din România. În secolele XVII-XVIII, populaţia nu ştia să citească şi să scrie şi fiecare avea obligaţia de a citi Biblia şi cum s-o citeşti, dacă nu o vizualizezi, iar asta era menirea zugravilor, pictorilor de biserici”, a precizat art managerul Mihaela Cristea pentru News.ro.

Marc Chagall a fost un vizionar, cu un background profund religios, iar pe una dintre operele sale scrie ”în numele libertăţii tuturor religiilor”.

Potrivit Mihaelei Cristea, expoziţia prezintă lucrări într-un stil minimalist, conceptual. Marc Chagall nu poate fi încadrat într-un curent anume, este unul dintre puţinii mari artişti care merge pe linia suprarealistă, toate elementele de la care porneşte fiind recognoscibile. 

Semnătura lui Marc Chagall nu apare pe toate litografiile expuse.

”Tehnica litografiei permite realizarea mai multor exemplare, astfel că Chagall nu s-a semnat pe multe dintre ele. Diferenţa dintre o lucrare în ulei şi o litografie este numărul de opere. Tabloul e unul singur. Litografia se poate face în serie. Este o tehnică ce s-a dezvoltat în secolul XIX, când s-a născut burghezia care nu-şi permitea să cumpere lucrări scumpe şi apela la gravură, pentru a avea lucrări originale în casă”, a mai explicat Mihaela Cristea.

Despre Marc Chagall, art managerul mai spune că este un artist cu valori spirituale, pe care nu le duce până la fanatism. 

”El merge pe o linie poetică. Suferă câteva influenţe de la Picasso, însă nu se lasă dus de val, nu se duce într-o masă. A fost un artist cu valori spirituale, însă nu unul fanatic. Este unul dintre singurii artişti care a expus la Luvru în timpul vieţii”, a mai spus Mihaela Cristea.

Marc Chagall nu a fost o personalitate expansivă, mai precizează art managerul. A fost un interiorizat, dragostea a jucat un rol esenţial în opera lui, mai ales că în toate lucrările care presupun două personaje - masculin, feminin - apare alături de soţia sa, Bella.

Organizatorii au realizat o colaborare cu Universitatea de Artă, iar mai mulţi studenţi vor explica publicului lucrările lui Marc Chagall expuse la Castelul Cantacuzino. În plus, în curtea castelului, vor realiza paşi de 90 de centimetri care vor conduce vizitatorii şi ”povestesc” despre viaţa lui Marc Chagall.

Un bilet pentru vizitarea Castelului Cantacuzino şi a expoziţiei costă 35 de lei, dar în perioada 5 -15 aprilie, de luni până vineri, între orele 10.00 - 12.00, preţului i se aplică o reducere de 25%.

Marc Chagall s-a născut în 1887, în Vitebsk, Belarus, ca fiu al unui negustor evreu. În dialectul evreiesc-rus din orașul său, nu exista un cuvânt pentru "pictor de artă", pentru că acea meserie era considerată lipsită de importanță. În ciuda acestui fapt, el a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea. Artistul a murit la vârsta de 98 ani, în 1985, în St-Paul-de-Vence, situat aproape de Nisa, Franţa.

După ce a fost reintrodus în circuitul turistic, Castelul Cantacuzino din Buşteni a devenit un important punct cultural pentru întreaga zonă, găzduind atât expoziţii, cât şi seratele de muzică clasică ”Prahova Classic Nights”, un concept creat şi organizat de mezzosoprana Margarita Mamsirova.

Castelul Cantacuzino a mai organizat expoziţiile "Welcome into my brain" şi "Que Viva Picasso", care au cuprins lucrări ale lui Salvador Dali şi Pablo Picasso şi care au fost vizitate de peste 36.000 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.