Fostul primar al Sectorului 3 Liviu Negoiţă, arhitectul-şef Ştefan Dumitraşcu şi secretarul instituţiei, Marius Mihăiţă, au venit miercuri la DNA pentru a fi audiaţi şi a li se aduce la cunoştinţă că va fi făcută o expertiză în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu privind eliberarea unor autorizaţii pentru un imobil de pe Calea Dudeşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Negoiţă, Ştefan Dumitraşcu şi Marius Mihăiţă au fost citaţi să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru noi acte procedurale în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru  abuz în serviciu.

Marius Mihăiţă (FOTO: Inquam Photos / Liviu Florin Albei)
Marius Mihăiţă (FOTO: Inquam Photos / Liviu Florin Albei)

La intrarea în sedul DNA, aceştia nu au vrut să răspundă întrebărilor privind citarea lor de către procurori.

Stefan Dumitrascu (FOTO: Inquam Photos / Liviu Florin Albei)
Stefan Dumitrascu (FOTO: Inquam Photos / Liviu Florin Albei)

În 26 februarie, procurorii DNA le-au adus la cunoştinţă celor trei că sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu. Aceştia sunt acuzaţi că, în perioada 2008 - 2009, au eliberat patru autorizaţii de construire şi certificatele de urbanism aferente acestora pentru un imobil situat pe Calea Dudeşti, în Sectorul 3, cu nerespectarea normelor de urbanism şi protecţie a zonelor în care se găsesc monumente istorice. Anchetatorii susţin că Negoiţă, Dumitraşcu şi Mihăiţă nu au verificat legalitatea actelor întocmite pentru autorizarea acestei construcţii.

"Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcţiei nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcţii în zona de protecţie a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale", potrivit DNA.

Procurorii spun că persoanele care au edificat construcţia au obţinut, cu ajutorul celor trei, autorizaţiile de construire şi supraetajare a imobilului, fără a face demersurile necesare în vederea obţinerii derogării de la planurile de urbanism pentru depăşirea regimului de înălţime al zonei, acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan şi avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găseşte un monument istoric. 

În cazul uneia dintre autorizaţii, Inspectoratul de Stat în Construcţii a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit atunci drept măsură, în sarcina primarului, a arhitectului şef al Sectorului 3, să solicite anularea autorizaţiei la instanţa de contencios administrativ. 

"Anularea autorizaţiei nu a fost cerută în instanţă, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcţii, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii. Ulterior, în acelaşi context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competenţa materială de emitere, alte două autorizaţii pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate menţiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum şi cele privind situarea imobilului în zona de protecţie a unui monument istoric. În anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri instanţele de judecată au dispus anularea celor patru autorizaţii de construire. Mai mult, una dintre instanţe a dispus obligarea pârâţilor, între care se numără şi Instituţia Primarului sectorului 3, la desfiinţarea construcţiei respective", au precizat procurorii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.