Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, la Digi 24, comentând afirmaţiile procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la dosarele privind restituirile ANRP pe care le-a găsit când a preluat mandatul şi care nu fuseseră cercetate, că este o declaraţie extrem de gravă şi că aşteaptă detalii, în calitate de lider de partid, de la şefa DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fiecare trebuie să şi facă ordine în fiecare grădină, dacă lucrurile stau aşa, şi mă întreb, nu ştiu dacă neapărat pe retrocedări, dar gândiţi-vă că  sunt multe dosare care dospesc ani de zile. Aici e semnul meu de întrebare. Nu mi se pare normal să ţii un dosar cinci, zece ani de zile în nelucrare şi să îl scoţi ulterior şi să începi să faci audieri. Atunci sunt multiple semne de întrebare şi suspiciuni, ce aţi făcut zece ani?”, a spus Gorghiu. 

Copreşedintele PNL a menţionat că, din punctul ei de vedere, declaraţia şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie provoacă îngrijorare. 

”Dacă se întâmplă lucrul acesta, atunci nu ar fi rău să existe mai multă transparenţă din partea acestor instituţiii şi, dacă au greşit cei dinainte, să ni se spună”, a adăugat Gorghiu, precizând că DNA este o instituţie care funcţionează din bani publici, are susţinerea populaţiei şi se bucură de o mare credibilitate.

”Aş vrea să ştiu şi eu, ca lider de partid, dacă există un astfel de tip de comportament într-o instituţie ca DNA, că sunt dosare la sertar. E o declaraţie destul de gravă şi vreau să aflu detalii de la şeful acestei instituţii. M-aş bucura să arate cu degetul: culpa e acolo”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Ea a ţinut să afirme că nu acuză pe nimeni  până nu ştie despre ce a fost vorba, dar a adăugat că, ”dacă lucrurile stau aşa, nu se pot opri aici şi trebuie aflat de ce dosare unde există prejudicii enorme au fost lăsate în nelucrare atâţia ani de zile”. 

Procurorul şef al DNA a declarat, miercuri, la Adevărul Live, despre dosarele privind retrocedările ANRP, că ”erau în DNA în momentul în care a preluat conducerea instituţiei”. 

”A fost un caz cu un vicepreşedinte al ANRP, dacă nu mă înşel Baciu, care a fost instrumentat de către DNA. Cu această ocazie, au fost ridicate mai multe dosare de retrocedare şi care se găseau la DNA. Aş putea să vă spun că nu a umblat nimeni în acele dosare timp de foarte mulţi ani”, a precizat Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA a mai spus că ”se vehiculau sume enorme” în aceste dosare.

”Am văzut că pentru anumite retocedări s-au oferit milioane de euro cu tilu de mită, multe proprietăţi au fost supraevaluate, iar statul a pierdut foarte mulţi bani. Dacă analizăm tipologiile din aceste dosare, observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăţile şi ANRP este o listă de top 10, aceleaşi persoane. De altfel şi membrii Comisiei ANRP sunt în mare cam aceeaşi. Noi în toate aceste dosare am dispus măsuri asiguratorii pentru a încerca să recuperăm aceste prejudicii. Mai avem în prezent de verificat peste 200 de dosare de retrocedări”, a explicat Kovesi.

Ea a mai afirmat că aceste fapte au fost comise după înfiinţarea ANRP şi până în anul 2011-2012. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.