Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, la Satu Mare, că libertatea maghiarilor din Transilvania s-a restrâns în ultimul an, deşi rămâne considerabil mai mare decât cea de acum 26 de ani, motiv pentru care maghiarii ardeleni au mai degrabă motive de îngrijorare decât să celebreze 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Libertatea maghiarilor din Transilvania se află într-o situaţie mai bună decât cu 26 de ani în urmă, dar mai precară decât era în urmă cu un an. Realitatea ne arată că, în ceea ce priveşte sentimentul nostru de libertate, astăzi, avem mai degrabă motive de tristeţe şi îngrijorare, decât pentru a sărbători”, a declarat Kelemen Hunor, în discursul său susţinut la Satu Mare, cu ocazia celebrării a 168 de ani de la începutul Revoluţiei maghiare de la 1848.

Kelemen susţine că sentimentul antimaghiar în România este în creştere manifestându-se prin proiectele legislative iniţiate de către unii parlamentari, prin abuz instituţional sau xenofobie în mass-media.

”Experienţa ultimilor patru ani, din nefericire, ne arată că sentimentul de siguranţă al comunităţii maghiare s-a zdruncinat. Au apărut noi tipuri de ameninţări, s-au intensificat manifestările anti-maghiare, pe care le credeam demult încheiate, iar naţionalismul distructiv, alimentat de ură, a revenit în actualitate”, a apreciat preşedintele UDMR.

În condiţiile în care ofensiva antimaghiară este relansată, Kelemen crede că membrii comunităţii maghiare trebuie să-şi apere cu şi mai multă hotărâre drepturile. ”Trebuie să ne redobândim şi pentru a mia oară, dacă este necesar, ceea ce ştim cu siguranţă că ne aparţine. Un lucru este cert: UDMR nu poate fi intimidată. Nu renunţăm şi nu ne ascundem din calea ameninţărilor. Chiar şi în această perioadă dificilă trebuie să ne susţinem dreptatea şi să adoptăm o atitudine fermă împotriva nedreptăţilor care ne afectează. Suntem convinşi că, atât timp cât solidaritatea  comunităţii maghiare consolidează puterea noastră de a lupta,  avem datoria de a adopta o poziţie fermă împotriva oricăror abuzuri”, a apreciat preşedintele Uniunii.

Kelemen a ţinut să le transmită şi românilor un mesaj prin care îi invită să respecte drepturile şi libertăţile minorităţilor. ”Libertatea noastră nu afectează cu nimic libertatea voastră. Prin libertatea noastră de a rămâne în continuare maghiari pe pământul nostru natal, al părinţilor noştri, nu periclitează în niciun fel libertatea lor, a românilor. Nu este o crimă să îţi iubeşti propria naţiune, dar trebuie să ştii cum să o iubeşti, astfel încât să nu fie în detrimentul celuilalt”, a mai spus preşedintele UDMR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.