Violonista Mihaela Martin şi pianista Plamena Mangova vor susţine un recital pe baza unor partituri ale compozitorului Ludwig van Beethoven, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Serile Lipatti, pe 22 martie, de la ora 18:00, în Sala mare a Ateneului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recitalul va fi precedat de o scurtă prelegere susţinută de muzicologul Saviana Diamandi, potrivit site-ului Institutului Cultural Român (ICR).

Evenimentul, organizat de Asociaţia Art à la carte, comemorează 99 de ani de la naşterea pianistului Dinu Lipatti şi 90 de ani de la naşterea violonistului Ştefan Gheorghiu.

Potrivit ICR, în dorinţa de a veni în sprijinul tinerei generaţii, Festivalul Serile Lipatti propune invitaţilor săi donarea de fonduri pentru constituirea a două burse pentru studenţi şi elevi.

Violonista Mihaela Martin, discipol al lui Ştefan Gheorghiu, este o artistă de talie mondială al cărei talent a fost apreciat prin decernarea unor premii la competiţii internaţionale de vioară - premiul I la Concursul de la Glasgow (1975), premiul II la Concursul Ceaikovski de la Moscova (1978), premiul II la Concursul internaţional de la Montreal (1979), premiul I la Concursul Tibor Varga din Sion, Elveţia şi la Concursul Regina Elisabeta (1980) şi premiul I la prima ediţie a Concursului internaţional de vioară de la Indianapolis (1982). Ea a susţinut concerte alături de mari orchestre ale lumii şi sub bagheta unor dirijori celebri.

Violonista face parte în mod constant din juriile unor concursuri internaţionale de vioară, cum sunt Concursul Ceaikovski, Concursul Regina Elisabeta, Concursul George Enescu.

Mihaela Martin este profesor la Hochschule für Musik und Tanz Köln şi la Haute école de musique din Geneva şi unul dintre fondatorii Cvartetului Michelangelo, formaţie camerală ce întreprinde turnee în toată lumea. 

Pianista Plamena Mangova, laureată a unor prestigioase concursuri, şi-a început cariera internaţională imediat după câştigarea Premiului II la Concursul Regina Elisabeta, în anul 2007. Formată la clasa lui Dimitri Başkirov, Mangova cântă în prezent alături de orchestre din întreaga lume şi sub bagheta unor mari personalităţi ale artei dirijorale, precum Colin Davis, Myung-whun Chung, Emmanuel Krivine şi Maxim Vengerov.

Printre partenerii săi de muzică de cameră se numără Maria João Pires, Boris Berezovsky şi Augustin Dumay. Primul CD al pianistei a primit premiul Diapason d'Or în anul 2007.

În parteneriat cu Filarmonica George Enescu, Festivalul Serile Lipatti continuă secţiunea sa internaţională sub denumirea de Lipatti Evenings, proiect ce face parte din programul ”Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.