Cafeaua, într-un mediu de lucru, este sinonimă cu relaţii bune, odihnă şi concentrare. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că face parte din rutina multor angajaţi care consideră că este un element fundamental pentru a reduce stresul unei zile grele de muncă şi pentru a-şi creşte performanţa la locul de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atât de importantă este această băutură la locul de muncă, încât, dintr-un sondaj realizat pe 2.000 de persoane, 47% consideră că este esenţială atât pentru relaxare, cât şi pentru stimularea concentrării. Următoarele beneficii confirmă faptul că cafeaua la birou este mai mult decât un ceas cu alarmă:

1. Cafeaua reduce nivelul de stres

Cafeaua reuşeşte să reducă stresul şi să calmeze anxietatea, oferind mai mult confort şi bunăstare angajaţilor, ceea ce îmbunătăţeşte în acelaşi timp mediul de lucru din birou sau din companie.

2. Cafeaua sporeşte productivitatea

Consumul de cafea stimulează concentrarea, reduce oboseala mentală şi îmbunătăţeşte performanţa la locul de muncă. Chiar şi în timpul pauzelor de lucru, cafeaua menţine mintea activă asupra sarcinilor care sunt îndeplinite, îmbunătăţind productivitatea angajaţilor şi capacitatea acestora de a veni cu soluţii noi şi mai bune.

3. Cafeaua îmbunătăţeşte relaţiile de muncă

Cafeaua este o modalitate excelentă de a consolida relaţiile de colegialitate la muncă. În Suedia, de exemplu, se practică metoda FIKA, care constă în amenajarea unor camere de pauză, astfel încât angajaţii să poată bea ceai sau cafea, oferindu-le un loc de relaxare în mijlocul zilei.

Acest lucru nu numai că îmbunătăţeşte relaţiile dintre angajaţi, ci promovează şi munca în echipă pentru atingerea obiectivelor.

4. Cafeaua contribuie la sănătatea fizică şi mentală

Cafeaua are proprietăţi care, în măsura adecvată, beneficiază sănătatea fizică şi mentală a oamenilor. În plus, poate preveni boli degenerative precum Parkinson sau Alzheimer, accidente vasculare cerebrale şi previne deteriorarea vederii.

5. Cafeaua motivează

Cafeaua este cunoscută ca o băutură energizantă pentru a face faţă zilnic cu energie. În plus, după perioade lungi de muncă, prin reluarea rutinei de lucru după o ceaşcă de cafea, lucrătorii se simt proaspeţi, reînnoiţi şi cu o dispoziţie mai bună de a continua activităţile lor la birou.

Beneficii pentru companie

Cafeaua a devenit nu numai un aliat pentru angajaţi, ci şi pentru companii, fiind un stimulent pentru productivitate şi un mediu de lucru bun.

O ceaşcă de cafea la momentul potrivit, fie în timpul întâlnirilor, în mijlocul zilei sau după pauze active, poate fi decisivă pentru performanţa unui angajat.

Menţinerea fericită a lucrătorilor este, pentru multe companii, unul dintre cele mai importante obiective strategice, iar cafeaua este un ingredient excelent pentru a realiza acest lucru, făcând spaţiile de lucru mai plăcute. În plus, este un bun energizant, permiţând creşterea performanţei şi eficienţei companiei.

Iată mai jos care sunt cele mai comune tipuri de cafele:

· Cafea neagră: este cafeaua simplă, servită imediat după preparare, fără lapte, frişcă sau zahăr.

· Americano: cafeaua americano este un espresso diluat. Practic, tot ce trebuie să faceţi este să preparaţi un espresso la un aparat de cafea şi să turnaţi apă fierbinte în plus pe deasupra. Gustul diferă în funcţie de câte shot-uri de espresso dar şi ce cantitate de apă adăugaţi.

· Espresso: este de obicei servit ca şi shot şi este utilizat ca bază pentru majoritatea băuturilor pe bază de cafea. Pentru a obţine un espresso perfect un aparat de cafea trece apă fierbinte sub presiune prin cafeaua măcinată.

· Doppio: doppio este un shot dublu de espresso!

· Ristretto: este o cafea foarte concentrată obţinută din aceeaşi cantitate de cafea ca a unui espresso, dar cu mai puţină apă.

· Lungo: opusul unui ristretto. Pentru un lungo se foloseşte aceeaşi cantitate de cafea ca la un espresso, dar mai multă apă.

· Latte: latte se prepară dintr-un shot de espresso, lapte fierbinte şi puţină spumă pe deasupra.

· Cappuccino: un cappuccino are mai multă spumă decât lapre fierbinte. Există şi variaţii cu frişcă în loc de spumă şi se serveşte, de obicei, cu cacao pudră sau scorţişoară pe deasupra.

· Latte Macchiato: această băutură este cunoscută pentru cele 3 straturi în culori diferite din care este format: laptele la bază, cafeaua la mijloc şi spuma albă deasupra.

· Flat white: originar din Australia, un flat white este realizat dintr-un shot de espresso, o cantitate mică de lapte fierbinte şi un strat fin de spumă pe deasupra. Poate fi comparat cu un latte, dar este mai mic ca şi cantitate şi are mai multă cafea decât acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.