Când era mai mică şi fraţii ei se jucau cu mingea, Ariana îşi dorea şi ea să se joace, să fie ca ei. Nu voia să fie diferită. Voia, ca orice copil, să se joace aşa cum se joacă un copil care vede. Cu timpul, i-a fost mai simplu să accepte diferenţa dintre ea şi ceilalţi. Uneori se compara cu un pescar care stă pe o baltă fără peşte, dar el tot stă şi asteaptă să i se prindă peştele în acul undiţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru Ariana, casa ei este tot timpul un loc al aventurii. De când s-a născut până în ziua de azi, găseşte mereu lucruri care par a nu fi aşezate în locul în care ştia ea, deşi părinţii şi fraţii au mereu grijă să păstreze totul cât mai simplu pentru mezina care nu vede, ci doar discerne lumini şi culori.

Puţin mai târziu, când a început să meargă la şcoală şi a învăţat să meargă drept pe trotuar, a învăţat  un un secret: trebuie să te bazezi pe maşini.

Le urmaresti pe cele care merg paralel cu tine, le asculţi cum trec pe lângă tine şi îşi iei repere. Apoi, un alt lucru important era traversarea străzii. În teorie, traversezi în siguranţă strada dacă ţii cont de câteva lucruri: ce formă are intersecţia? Din ce parte vin maşinile? Intersecţia are sau nu semafor? Dacă există semafor, traversezi ţinând cont de maşinile paralele cu tine, dar dacă intersecţia nu are semafor... trebuie să aştept să se facă linişte şi apoi pot traversa strada. Dar problema e că fiecare intersecţie e diferită.  Când eşti nevăzător, trebuie să ştii să faci un anume traseu, să nu te împiedici de prima treaptă, să ştii când trebuie să faci a doua la stânga, altfel te calcă lumea în picioare”, a mărturisit Ariana.

După ploaie, vine mereu soarele

După multe bătălii câştigate, Ariana a ajuns să înţeleagă că şi ea poate face ceva la fel ca cei care văd: să se caţere la sala de escaladă. Când eşti nevăzător, este foarte greu să îţi dai seama ce prize ai în jur sau de distanţa dintre tine şi sol, atunci când eşti pe panou. La început, obişnuia să urce doua-trei prize şi se bloca.

Aventura Arianei la centrul de escaladă Climb Again a început în urmă cu trei ani. Aici ea a învăţat că poate să facă lucrurile ca orice om normal. A îndrăznit să se caţere pe panoul de escaladă până sus şi a descoperit o senzaţie greu de descris, în care avea să găsească mai multă motivaţie decât ar fi crezut.

 „În primele dăţi, mi se spunea că trebuie să mai şi cazi, altfel nu evoluezi. Atunci nu înţelegeam aceste cuvinte, dar cu timpul am învăţat că din eşecuri clădeşti succese, iar când ajungi sus, trebuie să cazi ca să găseşti o nouă potecă”, ne învaţă Ariana, la cei 17 ani ai ei.

I-a fost de ajutor şi Răzvan Nedu, instructorul de la Climb Again, care vede doar 1%. În fiecare zi, descoperă o nouă provocare, pentru că fiecare traseu din sală este diferit. Pentru Ariana, căţăratul seamănă mult cu viaţa, fiecare zi ascunde provocări pe care tu nu le cunoşti, dar trebuie să le depăşeşti.

„Există o statistică: nouă din zece nevăzători nu ies din casă, din cauză că părinţilor le e prea teamă ca aceştia să nu se lovească, să nu cadă un strop de ploaie pe ei, să nu dea cu capul. Dar toţi dăm cu capul, într-un fel sau altul. E o lege a firii. E bine să ieşim, să cunoaştem lumea, nu să stăm izolaţi... Mi-ar plăcea să cred că în curând vor fi puţini copii nevăzători care să nu iasă din casă, fiindcă viaţa e frumoasă, lumea e frumoasă şi ar fi păcat să trecem pe lângă ele fără să ne bucurăm”, spune Ariana cu speranţă.

Escalada este puterea Arianei şi a altor zeci de copii cu diferite tipuri de dizabilităţi. Dacă vrei să ajuţi, donează 2 euro prin SMS la numărul 8844 cu textul VEZI sau orice altă sumă pe site-ul https://www.climbagain.ro/cum-poţi-ajuta-tu !

Asociaţia Climb Again este o organizaţie non-guvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE), fondată şi condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.

Deschis la iniţiativa lui Claudiu Miu, sportiv de performanţă care a suferit un accident, centrul Climb Again organizează din 2014 sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emoţional şi kinetoterapeutic pentru copii şi tineri cu dizabilităţi: deficienţă de vedere, de auz, tulburari neuromotorii, deficienţe asociate. Climb Again este şi coordonatorul Lotului României de Paraclimbing.

Acest articol conţine fragmente din cartea scirsă de Ariana Pero, Ora următoare, pe care o puteţi găsi pe site-ul https://librariascriitorilor.ro/books/details/506/ora-urmatoare/3.

O campanie susţinută de: news.ro, agerpres.ro, doctordebine.ro, manager.ro, viva.ro, unica.ro, avantaje.ro, Thinkdigital, spotmedia.ro, muntii-nostri.ro totuldespremame.ro, smartliving.ro, kudika.ro, garbo.ro, 9am.ro, wall-street.ro, Rock FM, Blitz TV, Itsy Bitsy FM, Mistic Media, Spectacular, Universal Solution.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.