Cu toate că zilele acestea sunt mai mult friguroase decât primăvăratice, nu putem să nu ne gândim cu jind la vară. Nu putem să nu ne gândim la cât de lungi şi călduroase vor fi zilele acelea de vară şi aproape automat ne vine în minte şi cât de insuportabilă poate deveni acea căldură uneori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trebuie să fim deci pregătiţi şi să avem toate resursele necesare pentru a putea suporta mai uşor canicula. Şi nu, un simplu ventilator nu va fi suficient. Avem nevoie să investim un aparat de aer condiţionat. Decizia de cumpărare a unui a unui astfel de aparat este o decizie complicată pentru proprietarii de case, mai ales dacă nu au mai cumpărat niciodată acest gen de echipamente.

Dacă facem alegerea corectă, ne putem bucura de o temperatură confortabilă, facturi de curent mai mici şi un sistem de răcire care nu se va defecta prematur. În schimb, dacă facem o alegere mai puţin reuşită, este posibil să ne confruntăm cu costuri de instalare mai mari, reparaţii premature ale aparatelor defecte, facturi de curent mai scumpe şi un sistem de răcire care să nu îşi facă treaba într-un mod eficient.

În primul rând, trebuie să stabilim care este dimensiunea de care avem nevoie în funcţie de dimensiunea apartamentului sau a casei noastre. Dar dimensiunea nu este singurul criteriu de care trebuie să ţinem cont. Pentru a găsi unitatea AC perfectă trebuie să avem în vedere şi anul de construcţie, materialele de construcţie, numărul şi dimensiunile ferestrelor, cantitatea de izolaţie, cât de mult soare primeşte proprietatea şi aşa mai departe. Aceşti factori pot determina cât de eficient este un anumit aparat şi care este dimensiunea optimă pe care ar trebui să o aibă unitatea pe care o alegem.

Aparatele de aer condiţionat sunt măsurate în tone, ceea ce descrie capacitatea de răcire. Pentru a obţine o estimare aproximativă a dimensiunii unităţii de curent alternativ de care avem nevoie, putem oricând compara suprafaţa casei cu capacitatea de răcire a unităţii de curent alternativ. Spre exemplu, o unitate AC de o tonă asigură o răcire adecvată pentru aproximativ 600-800 de metri pătraţi.

Următorul pas este să alegem dintre cele trei tipuri de unităţi centrale AC. Cele mai notabile diferenţe dintre fiecare tip sunt punctele de preţ şi eficienţa energetică. Există condensatoarele cu o singură treaptă. Asta înseamnă că fie sunt oprite, fie funcţionează la capacitate maximă. Aparatele cu o singură treaptă pot fi o alegere excelentă pentru început, dar dacă doriţi o opţiune de înaltă eficienţă, aceasta nu poate să fie cea mai potrivită pentru proprietatea dumneavoastră.

O variantă uşor superioară celei menţionate anterior este aparatul de aer condiţionat care funcţionează în două moduri, respectic unitatea de AC cu două trepte. Acest gen de aparate funcţionează la o rată mai mică sau mai mare, în funcţie de anotimp, temperatura raportată prin staţia meteo incorporată în dispozitiv şi setările pe care le alegem noi. Aceste setări ajută aparatul să funcţioneze mai eficient decât o unitate cu o singură treaptă şi, în final, să coste mai puţin decât o unitate cu viteză variabilă. Dacă ne dorim să facem o actualizare la un condensator cu două trepte, expertul instalator ar trebui să verifice dacă cuptorul de interior sau dispozitivul de tratare a aerului, serpentina evaporatorului şi termostatul sunt compatibile.

Nu în ultimul rând, mai avem şi aparatele de aer condiţionat cu o viteză variabilă care funcţionează pe tot parcursul zilei în cicluri mai lungi, în loc să se închidă şi să se oprească pentru a se potrivi cu temperatura dorită. Unităţile cu viteză variabilă vă oferă o eficienţă energetică mult mai bună decât celelalte două, dar sunt şi cele mai scumpe dintre cele trei opţiuni. Pentru a instala acest tip de condensator, trebuie să aveţi un sistem potrivit. Un sistem potrivit este unul în care condensatorul, cuptorul sau dispozitivul de tratare a aerului, serpentina evaporatorului şi termostatul au fost fabricate de acelaşi producător şi sunt proiectate să funcţioneze împreună.

Acum că ştim câte tipuri de echipamente există şi care sunt particularităţile fiecăruia, trebuie să ne uităm mai în detaliu la partea de costuri. Echipamentele eficiente din punct de vedere energetic tind să coste mai mulţi bani la început, urmând ca ulterior să conducă la facturi de curent mai ieftine. De asemenea, acest gen de aparaturi sunt mult mai prietenoase cu mediul, având o amprentă de carbon mult mai mică. Astfel, când vine vorba de buget, este foarte important să înţelegem cum se măsoară eficienţa energetică pentru a găsi aparatul potrivit pentru noi.

Nu are sens să intrăm în detalii de aspect sau design pentru că în cazul unui sistem AC, prioritare sunt specificaţiile tehnice şi costurile de achiziţie şi întreţinere. Astfel, având această vedere de ansamblu cu toate aceste elemente, noi credem că oricine poate să aleagă un dispozitiv potrivit pentru casa sau apartamentul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.